• Українська
  • English
День української писемності та мови в БДМУ
День української писемності та мови в БДМУ

День української писемності та мови в БДМУ

Із здобуттям Україною незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для розвитку й утвердження української мови як державної.

 

На підтримку ініціативи громадських організацій 6 листопада 1997 року Президент України Леонід Кучма видав указ «Про День української писемності та мови», в якому зазначалось: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

Уже двадцять років у цей день прогресивні українці в Україні й поза її межами згадують засновників слов’янської абетки, фундаторів української словесності, етапи походження та розвитку української мови як національної мови світу, читають українську поезію, слухають українських пісень…

Напередодні цього свята доценти кафедри суспільних наук та українознавства Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» Лариса Шутак, Галина Навчук та Алла Ткач організували і провели для студентів І курсу медичних факультетів № 1, № 2, а також фармацевтичного та стоматологічного низку виховних заходів:

круглий стіл «Українська мова: через минуле у майбутнє»;

літературно-мистецьке свято «І лине мова крізь віки…»;

конкурс читців-декламаторів віршів про українську мову (переможці: І місце – Станішевська Тетяна (17 гр.); ІІ місце – Новиченко Юлія (15 гр.) та Тиміш Олена (16 гр.); ІІІ місце – Вівчарик Тетяна (15 гр.) та Плантус Ірина (16 гр.)).

На заходах були присутні проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, доцент Зорій Н. І. та завідувач кафедри, професор Мойсей А. А., які зазначили, що мова – це державотворчий чинник, коли зникає мова – зникає з мапи світу і народ, саме тому молодому поколінню необхідно вивчати й захищати рідну мову, послуговуватися нею у найрізноманітніших мовних ситуаціях – у побуті, в навчанні, в офіційному спілкуванні тощо, адже добробут залежить від кожного з нас.

Майбутні медики згадували видатних діячів, які словом виборювали волю й незалежність упродовж усього періоду становлення й розвитку української державності. Вони зробили цікавий екскурс в історію походження і розвитку української мови, у своїх виступах наголошували, що українська мова й українська писемність – одні з найдревніших у Європі, зауважували, що мова завжди була для українців і зброєю, й оберегом. Історичні довідки супроводжувалися поезією про багатство та різноманітність української мови не тільки видатних українських письменників, а й авторським поетичним словом самих студентів.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати