• Українська
  • English
Свято для передчасно народжених діток та їх батьків
Свято для передчасно народжених діток та їх батьків

Свято для передчасно народжених діток та їх батьків

Відзначення Дня передчасно народжених дітей вже стало доброю традицією медичної спільноти, батьків та дітей Буковинського краю.

 

Вже другий рік поспіль 17 листопада збираються широким загалом лікарі-неонатологи, акушери-гінекологи, науковці профільних кафедр Буковинського державного медичного університету, батьки і діти, народжені у міському клінічному пологовому будинку №2 м. Чернівці.

Організацію свята підтримують всі небайдужі – представники офіційних установ та ЗМІ, закладів охорони здоров’я та Асоціації батьків передчасно народжених дітей; допомогу надають всі бажаючі, у т.ч., представники фірм дитячого харчування та фармпрепаратів, харчової промисловості і телекомунікацій.

У цьому році в Чернівцях гостинно відкрилися двері кафе «VYO», де була представлена спеціально підготовлена святкова програма. Із привітаннями до Дня передчасно народжених дітей виступили д.м.н., професор Годованець Ю.Д. та головний педіатр Управління охорони здоров’я Чернівецької обласної ради, к.м.н., доцент Мельничук Л.В.

Згадуючи спільні зусилля по виходжуванню передчасно народжених дітей, існуючі проблеми організації допомоги дітям від народження на етапах лікування та реабілітації, лікарі і батьки мали змогу обговорити нагальні питання та створити підґрунтя для подальшої співпраці, акцентуючи увагу на її найбільш болючих напрямках.

На зустрічі був присутній голова Асоціації  батьків передчасно народжених дітей в Чернівецькій області Олексій Марчук, який останні 3 роки приймає активну участь в організації батьківського руху нашого регіону, активно співпрацює з Всеукраїнською асоціацією передчасно народжених дітей «Ранні пташки», її головою Олександрою Балясною.

Діти різного віку мали змогу розважитися з аніматорами поласувати солодощами, отримати подарунки, а батьки, спостерігаючи за дітьми – насолоджуватися їх бадьорістю, активністю та веселим настроєм.

Результатам своєї наполегливої праці, пам’ятаючи минулі проблеми кожної дитини від народження, щиро раділи лікарі-неонатологи, розуміючи, що безсонні ночі біля ліжка цієї манюні були проведені не дарма, що саме твій вірний крок і своєчасно прийняте рішення надали змогу відбутися цій події сьогодні. Активну участь у підготовці та проведенні заходу прийняли лікарі інтерни неонатологи, які проходять підготовку на базі кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Буковинського державного медичного університету.

Завершення акції відбулося на Театральній площі, де вперше у Чернівцях було організовано підсвічування фіалковим кольором центрального корпусу Буковинського державного медичного університету. В організації заходу прийняли активну участь співробітники Палацу Академічний, співробітники профільних кафедр, студенти, батьки і діти. Наприкінці зустрічі в небо злетіли білі і фіалкові кульки, які символізують збереження людської пам’яті про всіх передчасно народжених дітей.

Захід проведено за підтримки керівництва Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет».

Організатори висловлюють щиру подяку всім, хто долучився до підготовки та проведення заходу.

Міжнародний день передчасно народжених дітей

відзначається щорічно 17 листопада за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI), починаючи з 2009 року.

Ідея заснування зазначеного дня привернула можливістю публічно й широко заявити про існуючу проблему в суспільстві, про необхідність вирішення нагальних завдань, з якими стикаються лікарі і сім’ї з передчасно народженими  дітьми, допомогти їм знайти підтримку і розуміння. Адже недоношеність – проблема, з якою сім’ї і суспільство стикаються незалежно від добробуту і рівня розвитку.

Вперше День передчасно народжених дітей було відзначено у 2009 році, коли у Відні (Австрія) на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль – на кількість недоношених дітей, які народилися у Відні впродовж останнього року.

З 2010 року День передчасно народжених дітей вже широко відзначався у 12 європейських країнах, у 2013 році – вже у 60 країнах світу. На сьогодні даний захід, який проходить під егідою ВООЗ та ЮНІСЕФ, отримав ознаки глобального руху.

Статистика проблеми

В останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше фізіологічного терміну, при цьому зростання числа випадків передчасних пологів обумовлено комплексом несприятливих факторів. За даними статистики, щорічно в світі народжуються передчасно майже 15 мільйонів дітей (у середньому, кожна 10-а дитина).

За даними Українського інституту стратегічних досліджень, у 2016 році в Україні рівень передчасних пологів залишається все ще високим і сягає 3,27 на 100 пологів. Передчасні пологи є важливою акушерською проблемою через їх прямий зв’язок з перинатальною захворюваністю і смертністю новонароджених дітей.

У 2016 р. в Україні народилося живими 379098 немовлят, що на 134,9 тис. менше, ніж у 2012 році, при цьому передчасно народжені склали 5,06 %.

Удосконалення системи медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям і новонародженим, переорієнтація акушерсько-гінекологічної та неонатологічної служб на медико-організаційні технології з доведеною ефективністю певним чином сприяло зниженню частоти народжених хворими і захворілих новонароджених з масою тіла при народженні 500 г і більше з показника 185,48 (на 1000 народжених живими) у 2007 році до 153,74 – у 2011 році та 149,8 – у 2014 році; при подальшій тенденції до зростання – відповідно 156,36 та 157,66 – у 2015 та 2016 рр. Збільшення частоти народжених хворими і захворілих новонароджених у 2015–2016 рр. відбулося за рахунок її збільшення як серед доношених новонароджених – з 119,4 у 2014 р. до 123,53–123,81 у 2015–2016 рр., так і серед передчасно народжених дітей – з 769,32 до 795,31–795,13 відповідно. При цьому частота народжених хворими і захворілих передчасно народжених дітей у 2012–2016 рр. була у 6,4 рази вище, ніж доношених.

Передчасні пологи – проблема на яку потрібно звернути увагу суспільства

За останні десятиліття спостерігається значний прогрес у зменшенні показників дитячої смертності у світі, але водночас повільно зменшуються показники неонатальної смертності, незважаючи на значну частку випадків, яким можна запобігти. Зокрема, щороку близько 2 900 000 новонароджених помирає протягом перших 28 днів життя, при цьому більшість втрат можна попередити за рахунок зменшення кількості ускладнень, пов’язаних з важкими інфекціями та передчасним народженням.

Передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей в світі. За деякими оцінками, щорічні соціальні та економічні втрати на одну недоношену дитину складають біля 51,600 $.

Передчасні пологи у терміні до 37 тижнів гестації є лідируючою причиною не лише перинатальної захворюваності і смертності, але й інвалідності дітей. Інвалідність дитячого населення є однією з найбільш актуальних проблем, оскільки вона є медичною, соціальною, психологічною, економічною проблемою і має державне значення. Значущість проблеми інвалідності з дитинства також обумовлена тим, що за статистичними даними майже у 25% інвалідів у віці до 50 років інвалідизація обумовлена захворюванням, перенесеним у дитинстві. Піклування суспільства про інвалідів дитинства триває довгі роки. (Щорічна доповідь про стан здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи охорони здоров’я України. 2016 рік./ МОЗ України, ДУ «УІСД МОЗ України». – Київ, 2017. – 516 с.)

Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені – особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, що недостатньо оцінюються суспільством, саме тому є нагальна потреба  привернути увагу до цієї проблеми. Для лікування та виходжування передчасно народжених дітей потрібен як високотехнологічний інтенсивний догляд, так і підтримка батьків, які потребують у тому числі якісної психологічної допомоги.

Знання про те, що передчасне народження – не вирок, і що величезна кількість таких дітей виросли не тільки здоровими і повноцінними, а й видатними людьми, які досягли неймовірних успіхів, є дуже важливим. Не варто нагадати, що багато видатних людей народилися передчасно, але згодом стали всесвітньо відомими геніями, серед них – Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн та інші.

Матеріал підготувала: д.м.н., професор Ю.Д. Годованець

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати