• Українська
  • English
У БДМУ провели конференцію з питань остеосинтезу та ендопротезування
У БДМУ провели конференцію з питань остеосинтезу та ендопротезування

У БДМУ провели конференцію з питань остеосинтезу та ендопротезування

22 червня у БДМУ відбулася конференція «Теоретичні і практичні аспекти остеосинтезу та ендопротезування»,

присвячена ювілею професора Івана Михайловича Рубленика, якому 8 червня 2018 року виповнилося 80 років з дня народження і 55 років лікарської, наукової, педагогічної та громадської діяльності.

Професор Рубленик І.М. – доктор медичних наук, академік УАННП, талановитий ортопед-травматолог завідував кафедрою травматології, ортопедії та нейрохірургії Буковинського державного медичного університету з 1986 по 2005 рік, а з 2006 року до недавнього часу працював директором Шведсько-українського медичного центру «Angelholm».

Понад 80 вчених і практичних лікарів з Києва, Івано-Франківська, Тернополя, Ужгорода, Чернівців та Чернівецької області брали участь у роботі конференції. З привітанням виступили проректор з науково-педагогічної роботи БДМУ І.В. Геруш та президент ВГО «Українська асоціація травматології та остеосинтезу» професор А.В. Калашніков. Усього було зроблено 20 доповідей з актуальних питань остеосинтезу та ендопротезування.

З доповідями присвяченими життєвому шляху ювіляра та драматичній історії розробленої ним технології лікування переломів кісток виступили професор В,Л.Васюк та доцент П.Є.Ковальчук. Було відмічено, що Іван Михайлович вніс вагомий внесок у наукову розробку проблем лікування та реабілітації хворих із переломами кісток та їх наслідками. Ним вперше започатковано новий напрямок у лікуванні переломів кісток – блокуючий інтрамедулярний металополімерний остеосинтез, який отримав визнання в Україні та за її межами.

«Це – новизна світового рівня, – говорить завідувач кафедри травматології та ортопедії, професор Володимир Васюк. Ніде в усьому світі немає металополімерного остеосинтезу, а в Чернівцях є. Він (І.М. Рубленик) розробив ці методи для лікування переломів плеча, стегна, гомілки. За цією методикою виконано близько тисячі операцій.

Однією з цілей конференції було ознайомити широкий загал травматологів з цією методикою, адже її ефективність доведена роками успішного впровадження. Можливо, хтось зацікавиться нею та почне впроваджувати – почнеться ренесанс, нове життя, повторний розвиток цього методу – блокуючого інтрамедулярного металополімерного остеосинтезу. Запросили взяти участь і поділитися досвідом президента Української асоціації травматології та остеосинтезу Андрія Калашнікова. Він зауважив: «Чернівці є видатним містом для нашої спеціальності – ортопедії та травматології, бо тут був розроблений надзвичайно ефективний метод лікування – блокуючий інтрамедулярний металополімерний остеосинтез, який випередив навіть свій час. У своїй роботі ми також використовуємо подібний метод використовуючи металеві блокуючи фіксатори, які можна застосовувати не тільки для лікування переломів середини кісток, але й біля суглобів, у тому числі при переломах шийки стегнової кістки, при переломах у літніх людей.

У роботі конференції взяли участь фахівці клініки «Angelholm», які поділилися з колегами своїм досвідом. Сергій Білик доповів про застосування розробленої проф. І.М. Рублеником подвійної деротаційної пластини. Низка доповідей була присвячена проблемам ендопротезування кульшового суглобу, зокрема, Віктор Процюк представив 2 доповіді: «Двохетапне ревізійне ендопротезування із застосуванням прес-форм для інтраопераційного виготовлення спейсерів» та «Ревізійне ендопротезування кульшового суглобу в разі його асептичної нестабільності».

Ця конференція стала корисною для лікарів-практиків, адже разом з науковцями вони обговорили нові напрямки та технології остеосинтезу й ендопротезування, які доцільно активно впроваджувати у своїй роботі.

«…Зараз нові ідеї полягають в тому, щоб виконувати операції як можна менш травматично, через проколи шкіри, через маленькі доступи, не порушуючи кровопостачання і так вже травмованої кінцівки, отримуючи при цьому, набагато кращі результати. Хворі легше переносять такі операції, швидше виписуються додому, швидше одужують, і взагалі, в цілому, менше страждають » – підсумував професор В. Васюк.

За матеріалами конференції видано збірник тез доповідей, в якому опубліковано 97 наукових робіт, а також збірник статей, присвячених тематиці металополімерного блокуючого остеосинтезу, металоостеосинтезу та ендопротезування.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати