• Українська
  • English
Співробітники БДМУ взяли участь в роботі Х-го Конгресу патологів України
Співробітники БДМУ взяли участь в роботі Х-го Конгресу патологів України

Співробітники БДМУ взяли участь в роботі Х-го Конгресу патологів України

27-28 вересня на базі Івано-Франківського національного медичного університету в м. Яремче пройшов ювілейний Х-й Конгрес патологів України.

 

У роботі Конгресу прийняли участь понад 200 патологоанатомів з усіх областей України, у т.ч. понад 130 делегатів регіональних філій. Буковину представили 10 осіб, з них семеро – в статусі делегатів та троє у статусі учасників. Від кафедри патологічної анатомії прийняли участь: голова Буковинської філії, Дійсний член Міжнародної Академії Патології, завідувач кафедри, професор Давиденко І.С., професор кафедри Олійник І.Ю. та асистент кафедри Лазарук О.В.

На Конгресі активно обговорювалася низка найважливіших на сьогодні питань для патологоанатомічної служби України та медичної освіти, відбулися засідання Координаційної ради Асоціації, нарада завідувачів кафедр патологічної анатомії, нарада начальників патологоанатомічних бюро, експертів Департаментів ОЗ,  проводилися профільні майстеркласи, які викликали жвавий інтерес у професіоналів, активно здійснювався обмін професійним досвідом між учасниками Конгресу.

За підсумками роботи Конгресу колективно прийнята резолюція, яка містить основні завдання Асоціації.

Серед низки рішень варто виділити наступні:

  • Асоціація патологів України одноголосним рішенням перейменована в Громадську організацію «Асоціація патологоанатомів України». Це здійснено з метою покращення інтеграції з навчальним процесом на профільних кафедрах, а також з перспективою прямої участі Асоціації в атестації та ліцензуванні лікарів-патологоанатомів на зразок країн з найкращим рівнем медицини.
  • З метою підвищення виконавчої дисципліни термін повноважень Президента Асоціації та Правління скорочено з п’яти до двох років. Відповідно, Конгрес тепер буде збиратися один раз на два роки.
  • У рамках підвищення результативності при Координаційній раді створено кілька комітетів, зокрема, професора Давиденка І.С., члена Координаційної ради, одноголосно включено до Комітету з етики та доброчесності (цей комітет буде займатися контролем етики та достовірності результатів клінічних та наукових досліджень, а також питаннями запобігання науковому та академічному плагіату).
  • Прийняте рішення про колективне звернення до МОЗ та МОН України про повернення назви навчальної дисципліни «Патологічна анатомія». Констатовано, що перейменування навчальної дисципліни  в «Патоморфологія» відбулося в адміністративному порядку без погодження з жодною профільною кафедрою і виявилося невиправданим.
  • Перевидати національний підручник «Патоморфологія» зі змінами та доповненнями під назвою «Патологічна анатомія».
  • Згідно ліцензії видавництва «Медицина», як допоміжне джерело, видати підручник «Основи патології Робінса. 10-те видання» у перекладі на українську мову з англійської – у двох томах. Доручити переклад та наукове редагування цього підручника: професору Гичці С.Г. (новообраному Президенту Асоціації патологів України, Дійсному члену Міжнародної Академії Патології) – м. Київ, професору Сорокіній І.В. (завідувачу опорної кафедри патологічної анатомії, Дійсному члену Міжнародної Академії Патології – м. Харків, професору Давиденку І.С. (завідувачу кафедри патологічної анатомії ВДНЗ БДМУ, Дійсному члену Міжнародної Академії Патології) – м. Чернівці.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати