• Українська
  • English
Міжнародний день передчасно народжених дітей
Міжнародний день передчасно народжених дітей

Міжнародний день передчасно народжених дітей

Щорічно 17 листопада відзначається Міжнародний день передчасно народжених дітей (World Prematurity Day), який було засновано за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI) у 2009 році.

 

Ідея встановлення цієї дати надала можливість публічно та широко заявити про існуючу проблему в суспільстві та необхідність вирішення насущних завдань, з якими стикаються лікарі та сім’ї з дітьми, які народилися раніше фізіологічного терміну гестації, а також, допомогти їм знайти підтримку та розуміння.

Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народжених дітей відбулося у Відні на площі Святого Михайла, коли професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили одночасно в небо 500 білих куль – відповідно кількості немовлят, що народилися у Відні протягом року. Сьогодні Всесвітній День передчасно народжених дітей став популярною щорічною подією у багатьох країнах світу. Серед заходів, присвячених цьому Дню, − телевізійні передачі та інтерв’ю, благодійні концерти та прийоми, публікації в пресі та інтернеті, різні акції та заходи, які організовуються як органами влади й охорони здоров’я, так і громадськими організаціями. Головна мета всіх цих заходів є єдиною − інформувати суспільство про небезпеку і наслідки передчасних пологів, а також, напрямки профілактики та необхідність збереження повного терміну вагітності.

Святкування Міжнародного дня передчасно народжених дітей у м.Чернівцях 17 листопада 2018 року відбулося в піцерії  «Best Family». Ініціаторами та організаторами виступили співробітники кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ (д.м.н., професор Ю.Д. Годованець, к.м.н. А.Г. Бабінцева), співробітники МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» м. Чернівці (завідувач відділення неонатального догляду Л.Я. Пісьменна, завідувач ВІТН  Л.В. Агафонова та лікарі-неонатологи: Я.І. Герасимова, А.В. Фрунза, Ю.М. Волосівська, С.В. Козьма), а також лікарі-інтерни неонатологи. До святкування були запрошені лікарі та медичні медсестри усіх лікувальних установ області, у яких надається реанімаційна допомога та проводиться подальше виходжування дітей, які народилися раніше фізіологічного терміну гестації.

Цього року у святкуванні взяли участь 30 «малюків-поспішайок» різного віку, а також, їх батьки. Найменшому учаснику виповнилося лише 7 місяців, найстаршому – 14 років. Усі дітки демонстрували свої досягнення та таланти зі співу, декларування віршів на український та німецькій мовах, а також, гімнастичних вправах. Малечу розважали запрошені клоуни та майстер аква-гриму.

Батьки (мами, татусі та бабусі) змогли поспілкуватися з лікарями, згадати нелегкий час виходжування та лікування своїх діточок, розповівши власні історії, а також, поділитися порадами з молодими мамами щодо виходжування та вигодовування «поспішайок». Позитивним результатом зустрічі, окрім спілкування, стало створення інтерактивної пацієнтської організації – групи батьків, чиї дітки поспішили народитися, для подальшого спілкування та підтримки батьків передчасно народжених дітей.

Впевненість у тому, що народження раніше фізіологічного терміну гестації – не вирок, і що величезна кількість передчасно народжених немовлят виростають не тільки здоровими і мають гідну якість життя, але й стають видатними, відомими у світі особистостями, є дуже важливим для підтримки батьків таких дітей від народження.

Інформацію підготувала: д.мед.н., професор Годованець Ю.Д.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати