• Українська
  • English
Дотик до культурної спадщини Буковини
Дотик до культурної спадщини Буковини

Дотик до культурної спадщини Буковини

Студенти  ІІ курсу групи № 33 БДМУ на чолі з куратором асистентом кафедри дерматовенерології Юлією Карвацькою відвідали Учбово-методичний центр культури Буковини, де ознайомилися з авторською виставкою Галини Старинської, Наталі Пташинської та Галини Михайлишиної “Три долі, вишиті на полотні”.

 

Дана експозиція розкриває таланти майстринь, адже кожна з них має свій унікальний творчий почерк, володіє різними техніками ручної вишивки і кожна з них відтворює, зберігає та популяризує народне мистецтво буковинського краю.

Слід зауважити, що люди мистецтва та справжні українознавці є і в родинах професорсько-викладацького складу нашого університету, так, Галина Старинська (майстер художньої вишивки та нанизування бісеру, атестована НСМНМУ народним майстром, член Буковинського клубу сучасної вишивки «Вечорниці» активна учасниця багатьох культурно-мистецьких заходів буковинського краю) є рідною сестрою завідувача кафедри дерматовенерології, професора Ольги Денисенко.

Окремою локацією екскурсії стала Мистецька світлиця УМЦКБ.

Для гостей Центру навчальну етнографічну екскурсію провела завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури УМЦКБ Іванна Стеф’юк, котра розповіла про сакральну знакову систему буковинських шийних прикрас, космогонічне прочитання традиційних візерунків, філософське підґрунтя звичаїв та повір’їв.

Присутні були приємно вражені автентичними костюмами Кіцманщини, Путильщини, Заставнівщини, Герцаївщини та інших районів Буковини, котрі є експонатами приватної колекції старожитностей директора Учбово-методичного центру культури Буковини, заслуженого діяча мистецтв України, етнографа Миколи Шкрібляка.

У майстерні-світлиці експонуються старовинні комплекти буковинських традиційних костюмів, а також предмети хатнього начиння, обрядова атрибутика, деякі з експонатів є на сьогодні справжнім раритетом (як, наприклад, перемітка, виконана у техніці поштучного бурунчукового ткацтва, старовинні сальби тощо).

Приємно відзначити, що попри свій молодий вік (5 років) майстерня-світлиця практично щоденно приймає відвідувачів не тільки з усієї України, але й інших країн світу. Студенти-медики активно цікавилися витоками української етнокультури та разом зі співробітниками Центру упродовж екскурсії долучалися до читання кодів та символів народних строїв.

 Знання етнокультури не лише ідентифікує й гуртує націю, а й духовно збагачує! Завітайте до Учбово-методичного центру культури Буковини, що на вул. Й Главки,1-а.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати