Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Студенти медичного факультету провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня здоров’я

Студенти медичного факультету провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня здоров’я

Щорічно 7 квітня відзначають Всесвітній день здоров’я. З цієї нагоди студенти 1 групи, 2 курсу медичного факультету БДМУ разом із куратором (доцент Ірина Яремій) провели просвітницьку акцію серед жителів м.Чернівці на якій пропагуючи здоровий спосіб життя інформували перехожих про важливість здорового способу життя, розповідали їм про основні принципи раціонального здорового харчування, збалансований харчовий раціон, роль вітамінів і мікроелементів у харчуванні, а також про різноманітні харчові біодобавки, зокрема ароматизатори, підсолоджувачі, барвники та консерванти, які входять до складу деяких продуктів харчування.

Як відомо, всі харчові добавки поділяють на кілька груп: Е100-Е182 барвники, Е200-Е280 консерванти, Е300-Е391 антиокислювачі, регулятори кислотності, Е400-Е481 стабілізатори, емульгатори та загусники, Е500-Е585 різні, Е600-Е637 підсилювачі смаку й аромату, Е700-Е899 запасні номери, Е900-Е967 протипінні, глазуруючі, поліпшувачі борошна, підсолоджувачі; Е1100-Е1105 ферментні препарати.

Серед харчових добавок є й небезпечні (Н); заборонені до використання в харчовій промисловості (З); добавки, які викликають рак (Р); розлади шлунку (РШ); кишкові розлади (РК); спричиняють порушення артеріального тиску (ПТ); висип (В); підозрілі (П). Деякі харчові барвники, зокрема Е102, Е122, Е129 і Е133 можуть викликати алергійні реакції. Варто уникати таких продуктів, які містять такі замінники цукру, як ацесульфам калію (Е950), аспартам (Е951), цикламат натрію (Е952), сахарин (Е954), які зазавичай містяться в дешевих, переважно солодких напоях та жувальних гумках. Наприклад, підсолоджувач аспартам (Е951), який входить до складу багатьох солодких безалкогольних газованих напоїв може при регулярному вживанні викликати хронічну втому та депресію. Ряд харчових добавок є канцерогенами. Загалом відомо 9 найнебезпечніших харчових добавок: Е102 (тартразин), Е123 (амарант), Е124 (понсо), Е171 (діоксид титану), Е 211 (бензоат натрію), Е510 (хлорид амонію), Е527 (гідроксид амонію), Е924а (бромат калію), Е1442 (гідроксипропілдікрохмалфосфат).

Під час акції студенти роздавали перехожим листівки з інформацією про шкідливі для організму людини ароматизатори, фарбники, консерванти й інші біодобавки.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати