• Українська
  • English
Міжнародний день дітей, хворих на рак
Міжнародний день дітей

Міжнародний день дітей, хворих на рак

ОНКОПАТОЛОГІЯ У ДІТЕЙ. Лікарі із сумом констатують, що останніми роками кількість онкохворих дітей зросла у рази, і перебіг недуги часто надзвичайно важкий, схований під різними масками. Зараз лікуються навіть хворі із двома-трьома пухлинами одночасно.

Нині в області є 129 дітей, що страждають на онкопатологію, 99 з них – інваліди, – розповідає завідувач дитячого ревмоонкогематологіного відділення обласної дитячої клінічної лікарні, головний позаштатний дитячий онкогематолог Головного управління охорони здоров’я Чернівецької області Михайло Гнатюк. – На Буковині у 2012 році рак уперше діагностовано у 18 дітей, а за перший місяць 2013-го – уже у 8.

Сумна статистика.

На жаль, невтішна статистика лише підтверджує слова фахівців. У відділенні дитячої онкогематології упродовж 2012 року проліковано 178 пацієнтів. Серед нозологій, у році, що минув, найчастіше реєструвалися лейкемії (майже третина всіх випадків – 29,8%), лімфоми (49 випадків), пухлини нирок (16 випадків), центральної нервової системи (15 випадків), карциноми яєчника (12 випадків стаціонарного лікування), рідше зустрічаються ретінобластоми, рабдоміосаркоми, астроцитоми, рак щитоподібної залози.

Міжнародний день дітей, хворих на рак

15 лютого світова медична громадськість акцентує увагу на проблемі онкопатології у дитячому віці, оскільки саме на цю дату припадає Міжнародний день дітей, хворих на рак.

З цієї нагоди співробітниками кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету впродовж 11-15 лютого 2013 року проведено ряд санітарно-освітніх та благодійних заходів. Зокрема, популярними виявилися публікації у друкованій та електронній пресі, а також виготовлені флаєри-пам’ятки для батьків, присвячені ранньому виявленню ознак так званого “пухлинного симптомокомплексу”. У розповсюдженні флаєрів активну позицію зайняли лікарі-інтерни зі спеціальності “Педіатрія”, які працювали в ці дні в міській дитячій поліклініці та консультативній поліклініці обласної дитячої клінічної лікарні.

Значну зацікавленість та професійний інтерес викликала лекція-бесіда завідувача дитячим ревмоонкогематологіним відділенням ОДКЛ, головного позаштатного дитячого онкогематолога Чернівецької області Михайла Гнатюка: “Перспективи, проблеми та завдання дитячої онкогематологічної служби на Буковині” з лікарями-слухачами передатестаційного циклу та лікарями-інтернами. Цікаві та насторожуючі факти онкогенного впливу чинників довкілля та аспекти раннього виявлення пухлинних захворювань висвітлені у лекціях доцентів Наталії Богуцької (англійською мовою для студентів медичного факультету №3) та Тетяни Білоус (для студентів медичних факультетів № 1, 4).

Також співробітники кафедри відвідали пацієнтів онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні, під час якого проведені кваліфіковані консультації та вручені подарунки хворим малюкам – маленьким бійцям за власне життя та здоров’я.

Матеріал підготував Сергій Сажин, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати