• Українська
  • English
Як правильно вийти з посту
Як правильно вийти з посту

Як правильно вийти з посту

КОРИСНО ЗНАТИ. Завершується великий перед пасхальний піст. Йде страсний тиждень суворого посту. І ось воно-одне з найбільших християнських свят-Паска, Великдень. Свято особливо великої радості, радості, надії і, звичайно, щедрої святкової трапези. Однак вихід із посту в сенсі харчування повинен бути правильним.

Одним із важливих правил харчового виходу із посту –це не об’їдатись, особливо салом, ковбасою, шинкою та спеціями: часником, хріном тощо. Поступовість і помірність в харчовому навантаженні – ось наступне правило. Починати харчуватись із пасхального яйця та власне паски,надалі – сир чи будз.

Напої

Алкоголь і шипучі напої типу пепсі, кола, фанта – не кращі помічники в нормалізації травлення. Слід пам’ятати, що жирні страви і солодкі – несумісні речі. Небажано тамувати спрагу холодною водою зразу чи після вживання сала, особливо у великій кількості та дуже холодної. Це – «неповага» до головної «куховарки» людського організму – підшлункової залози, вона може завершитись гострим панкреатитом. Вихід з суворого посту триває 2-3 дні.

Дотримуватись цих правил доцільно будь-якій практично здоровій людині. Але особливо треба дотримуватися цих правил людям, які мають хронічні недуги шлунково-кишкового тракту: панкреатит, жовчно-кам’яна хвороба, калькульозний холецистит, виразкова хвороба, хронічний гастрит, коліт тощо. Щедра пасхальна їжа та переїдання можуть спровокувати підвищення артеріального тиску, навіть гіпертонічну кризу у гіпертоніків, почастішання нападів стенокардії у хворих на ішемічну хворобу, ниркову кольку у хворих на сечо-кам’яну хворобу, загострення подагри, погіршення перебігу цукрового діабету тощо.

Будьте пильними, щоб не потрапити на свята до лікарні

Нестриманість окремих людей в період пасхального розговіння закінчується таким загостренням хвороб, що скоро вони змушені лікуватись в стаціонарах лікарень, іноді і в хірургічному, на операційному столі з приводу видалення жовчного міхура чи шлунково-кишкової кровотечі, перфоративної виразки, видалення каменів з сечовивідних шляхів тощо.

А щоб цього не трапилось і у Вас є сумніви щодо не зовсім належного виходу з посту – прийміть під час їжі 1-2 таблетки фесталу чи мезиму, панкреатину, а замість шипучих напоїв – випийте чаю з лікарських рослин: ромашки,меліси чи м’яти або буковинських мінеральних вод: «Буковинська», «Брусницька», «Драчинецька», «Валякузьмінська», можна «Мирогородську», «Моршинську».

Святкуймо правильно, з достоїнством, по християнськи, в якому об’їдання вважається майже гріхом.

Матеріал підготував професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Олександр Волошин

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати