• Українська
  • English
Кинь палити вже сьогодні
Кинь палити вже сьогодні

Кинь палити вже сьогодні

БЛАГОДІЙНА АКЦІЯ. 21 листопада співробітниками кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету (професором Ларисою Сидорчук, асистентом Аліною Соколенко), спільно зі співробітниками КМУ “Міська поліклініка №1” (завідувачем відділення профілактики Любов Власик, пульмонологом Лілією Луник), за інформаційної підтримки кафедри внутрішньої медицини (доцента Ганни Ступницької), за активної участі студентів 6-го курсу на базі поліклініки проведено благодійну акцію до Міжнародного дня відмови від паління та Всесвітнього Дня боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень під гаслом “Кинь палити вже сьогодні”.

Щорічно про Міжнародний день відмови від паління згадують у третій четвер листопада. Традицію його відзначення започаткувало Американське онкологічне товариство ще в 1977 році, оцінивши згубний вплив куріння на організм людини та здатність регулярного куріння провокувати розвиток раку. У 1987 році ВООЗ запропонувала відмічати Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням 31 травня кожного року. А у березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Тому 3-й четвер листопада та 31 травня по всьому світу проходять антитютюнові акції. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

На сьогоднішній день, за даними звіту ВООЗ, від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. Серед них – 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі викликані курінням людини. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. Більше того, практично кожні 10 хвилин вмирає курець. Експерти ВООЗ прогнозують, що буквально через 10 років цей показник смертності збільшиться до одного курця в 3 секунди.

Саме тому, з огляду на актуальність тематики, кафедрою сімейної медицини БДМУ проведено дану акцію. Під час заходу студенти та викладачі кафедри оглянули понад 90 відвідувачів поліклініки, у фойє якої проводили антитютюнову “кампанію”, а також первинний скринінг виявлення ХОЗЛ, як наслідок тривалого тютюнокуріння.

Також учасниками акції проведено тест на нікотину залежність Фагерстрема. Окрім того, враховуючи вплив куріння на серцево-судинну систему, виконали вимірювання артеріального тиску, маси тіла та зросту із наступним вираховуванням індексу маси тіла. Що цікаво, 24 особи (26,4%), за результатами первинного скринінгу ХОЗЛ, було направлено на дообстеження у зв’язку з позитивним результатом відбору і підозрою на початкову стадію недуги, серед них більша половина (13-ть осіб) були курці. Загалом серед обстежених 19 осіб (20,9%) курили.

Також студенти провели анкетування та надали індивідуальні професійні профілактичні рекомендації всім бажаючим-учасникам акції, роздали “Пам’ятки для тих, хто є курцем” з корисною інформацією та порадами як позбутись шкідливої звички.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати