• Українська
  • English
Найактивніші волонтери навчаються в БДМУ
Найактивніші волонтери навчаються в БДМУ

Найактивніші волонтери навчаються в БДМУ

ВОЛОНТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ. Сьогодні, однією із важливих ланок виховної роботи сучасного навчального закладу є розвиток волонтерського руху. В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Осіб, які працювали у цій сфері, називали громадськими діячами, альтруїстами, доброчинцями, добровольцями тощо. Настали нові часи і по-іншому стали називати таких людей – волонтери.

У Законі України “Про соціальні послуги“ поняття “волонтер” трактується як фізична особа, яка добровільно здійснює благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що має суспільно корисний характер.

Студенти та викладачі Буковинського державного медичного університету організовують та приймають участь у великій кількості благодійних акцій, приурочених до вшанування пам’ятних дат, святкування державних та релігійних свят.

Волонтери залучаються до таких акцій: допомога малозабезпеченим дітям та сім’ям; придбання і доставка медикаментів, продовольчих, промислових товарів, книг, газет, журналів; прибирання та упорядкування територій; організація дозвілля (імпровізовані концерти) тощо.

Від початку року студентами-волонтерами Буковинського державного медичного університету було зорганізовано більше 50 благодійних акцій. Ось найвагоміші з них

14 січня 2013 року студенти медичного факультету № 1 організували акцію “Різдвяний передзвін” в Чернівецькому геріатричному пансіонаті та подарували справжню коляду його підопічним – співали колядки, щедрівки, декламували вірші та дарували солодощі людям похилого віку.

17 січня проведено благодійний духовний концерт “Відлуння Різдва”. Всі кошти, які були зібрані від продажу квитків (23 тисячі гривень), передані вихованцям будинку-інтернату села Магала.

7 лютого співробітниками кафедри терапевтичної стоматології було проведене безкоштовне лікування та консультування представників соціально-незахищених верств населення на базі навчально-лікувального центру “Університетська клініка”.

18 лютого студенти Буковинського державного медичного університету з нагоди Міжнародного дня спонтанного прояву доброти провели акцію “Полювання на усмішку”. На Театральній площі та біля ТЦ “Формаркет” студенти-волонтери медичного факультету №1 взамін на щиру посмішку роздавали перехожим символічні подаруночки та флаєри із побажаннями зробити хорошу справу вже зараз.

Упродовж 25 березня – 2 квітня проведена акція “Подаруй дитині книгу”, приурочена до Міжнародного дня дитячої книги – всі зібрані книги передані вихованцям дитячих будинків

20 березня до Міжнародного дня людини із синдромом Дауна проведено акцію для діток обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи

Упродовж усього року відбувалися профілактичні акції “Профілактика артеріальної гіпертензії – резерв збільшення тривалості життя”. Місцем проведення даних заходів були: Театральна площа, КМУ “Міська поліклініка №1”, КМУ “Міська поліклініка №2” та КМУ “Міська поліклініка №3”. Метою акції було звернути увагу чернівчан на життєву необхідність знати і контролювати свій рівень артеріального тиску.

7-28 квітня Спільно із Всеукраїнським благодійним фондом “Серце до Серця” в Чернівецькій області проведено благодійну акцію “Почуй світ”, під час якої відбувся збір коштів для дітей із вадами слуху.

24 травня проведено благодійну акцію “Добро повертається”– роздача незахищеним верствам населення продуктів харчування.

16 вересня проведено пробіг центральною частиною міста студентів та викладачів БДМУ “За здоровий спосіб життя проти гіпертензії” до якого долучилися усі навчальні заклади міста.

Упродовж вересня-жовтня студенти стали організаторами акції “Не чекай, здай кров”. Зазначимо, що саме студенти-медики є найактивнішими донорами в області.

3 жовтня студенти подарували мистецькі вітання підопічним Чернівецького геріатричного пансіонату з нагоди Всесвітнього дня людей похилого віку

5 жовтня з нагоди Дня міста на Соборній площі відбулася соціальна акція “Місто Здоров’я”, співорганізаторами якої стали співробітники БДМУ. Під час акції чернівчани безкоштовно отримали консультації терапевта, кардіолога, невролога, гінеколога, алерголога та педіатра, провести базову діагностику стану свого здоров’я (виміряли тиск, рівень цукру у крові та визначили індекс маси тіла).

1 листопада проведено просвітницько-профілактичну акцію мешканцям м.Чернівці “Що варто знати про гострі респіраторні вірусні інфекції”.

15 листопада – акція, присвячена Всесвітньому дню діабету“Об‘єднаємося у боротьбі з діабетом”.

21 листопада З нагоди Міжнародного дня вітань студенти дарували перехожим осінні квіти та листівочки з приємними словами.

26 листопада у школах Чернівців студенти-інтерни та молоді лікарі провели “Години здоров’я” – санітарно-просвітницькі заняття з різної тематики, спрямовані на запобігання поширення інфекційних хвороб та формування у підростаючого покоління навичок здорового способу життя.

1 грудня студентами проведено благодійну акцію “Я маю силу жити”, яка приурочена відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом або День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми – роздача інформаційних матеріалів, контрацептивів та символічних стрічок.

Також зазначимо, що зараз розпочинається новорічно-різдвяний період – період найбільш активної волонтерської діяльності. Уже стало доброю традицією студентів-волонтерів БДМУ відвідувати із подарунками вихованців дитячих будинків, спеціалізованих установ не тільки Чернівців, але й області. Кожна кураторська група вносить свій вклад у доброчинність – студенти дарують діткам різноманітні подарунки і, безперечно, свою турботу, увагу та спілкування.

Матеріал підготував: Віталій Смандич, старший лаборант кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати