• Українська
  • English
Нарада-семінар щодо артеріальної гіпертензії
Нарада-семінар щодо артеріальної гіпертензії

Нарада-семінар щодо артеріальної гіпертензії

У Чернівцях 31 жовтня була проведена нарада-семінар за участю член-кор.НАМН України, проф. Василя Нетяженка – головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з терапії.

Семінар був присвячений основним питанням пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, уніфікованим клінічним протоколом медичної допомоги МОЗ України по лікуванню артеріальної гіпертензії, станом ургентної кардіологічної допомоги при серцево-судинних захворюваннях в Україні. Особливу увагу приділили наказу МОЗ України від 14 липня 2014р №488 «Про затвердження плану заходів МОЗ України, спрямованих на удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою на 2014 рік». На зустрічі були присутні терапевти, кардіологи та сімейні лікарі Буковини.

Співробітники кафедри внутрішньої медицини, фізичної реалізації та спортивної медицини взяли активну участь в проведенні освітнього курсу в рамках проведеного семінару. Проф. Полянська О.С. виступила з доповідями «Патофізіологічні аспекти лікування хронічної серцевої недостатності» та «Тактика сімейного лікаря при лікуванні хворих з артеріальною гіпертензією в рамках реалізації пілотного проекту.»

У рамках проведеного семінару розглядались питання реалізації пілотного проекту на Буковині за участю головного позаштатного спеціаліста з терапії Цинтар Т.П. та обласного спеціаліста з кардіології Маковійчук І.О. та обласного позаштатного спеціаліста з неврології Мудрик З.А. Були проведені попередні підсумки стану реалізації пілотного проекту стосовно запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб на гіпертонічну хворобу на Буковині.

Поширеність артеріальної гіпертензії серед хвороб системи кровообігу у дорослих (18 років і старше) в Україні становить 46,8%, тобто, майже половина пацієнтів з хворобами серця мають підвищений артеріальний тиск. За даними епідеміологічних досліджень, у нашій країні стандартизований за віком показник поширеності артеріальної гіпертензії у міській популяції становить 29,6% як у чоловіків, так і у жінок. У сільській популяції поширеність артеріальної гіпертензії  вища — 36,3% (серед чоловіків — 37,9%, серед жінок — 35,1%). При аналізі структури артеріальної гіпертензії за рівнем артеріального тиску у 50% хворих виявлено артеріальну гіпертензію  1-го ступеня, у кожного третього —  2-го ступеня, у кожного п’ятого —  3-го ступеня. Серед осіб з підвищеним АТ знають про наявність захворювання 67,8% сільських і 80,8% міських мешканців, лікуються 38,3% та 48,4%, а ефективність лікування становить 8,1% та 18,7% відповідно. Отже, ситуація щодо конт­ролю АГ незадовільна як у сільській популяції, так і в міській, проте в сільській місцевості вона критична.

Ефективність дій лікаря під час лікування кожного конкретного пацієнта і досягнення успіхів у контролі артеріального тиску серед населення країни в цілому значною мірою залежать від узгодженості дій лікарів загальної практики — сімейної медицини та лікарів, які надають вторинну медичну допомогу, що забезпечує єдиний діагностичний і лікувальний підхід. Саме ці принципи були покладені в основу вітчизняних медико-технологічних документів щодо надання медичної допомоги хворим на гіпертонічну хворобу.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати