• Українська
  • English
Понад 100 студентів-медиків перевірили свій ВІЛ-статус
Понад 100 студентів-медиків перевірили свій ВІЛ-статус

Понад 100 студентів-медиків перевірили свій ВІЛ-статус

З метою популяризації здорового способу життя

та вшанування Дня пам’яті людей, що померли від СНІДу, в Буковинському державному медичному університеті провели ряд заходів.

12 травня в студентському містечку (вул.Чорноморська) всі бажаючі студенти могли безкоштовно й анонімно пройти експрес-тестування на ВІЛ/СНІД, аналіз здійснювали за допомогою спеціальної тест-касети. Тест виявляє антитіла до ВІЛ. Свій результат можна дізнатися протягом 5-10 хвилин. Також всім учасникм були роздані контрацептиви та символічні повітряні кульки.

Як зазначив асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Віталій Смандич, акції, присвячені боротьбі з всесвітньо небезпечними інфекціями „СНІД? та „ВІЛ? студенти і викладачі проводять щороку. Вони роздають символічні стрічки, флаєри, читають лекцій для студентів міста Чернівці. Цього року вирішили провести експрес-тестування, щоб убезпечити студентів від захворювання та в черговий раз нагадати про небезпечну інфекцію.

Тестування пройшли більше 100 студентів. Позитивного результату не було виявлено ні в кого!

Експрес-тести та контрацептиви забезпечило Чернівецьке обласне відділення ВБО „Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ?, символічні кульки – Чернівецький обласний центр СНІДу.

Доцент кафедри хірургічної та дитячої стоматології Андрій Бамбуляк спілкуючись зі студентами нагадав, що за даними статистики, майже 80% нових випадків захворювань припадає саме на статевий шлях інфікування ВІЛ, тож один зі способів стримування епідемії – розумне статеве життя.
Також в п’ятницю відбулося покладання квітів до пам’ятника жертвам СНІДу, що знаходиться в парку „Жовтневому?. До студентів-медиків долучились активісти та просто перехожі, які, побачивши людей, зупинялись та запитували про захід.

СНІД передається лише трьома шляхами: статевим, ін’єкційним та від матері до дитини. Хворий на СНІД школяр чи студент не становить загрози в навчальному колективі. Варто пам’ятати лише про те, що кількість ВІЛ-інфікованих в області щороку збільшується – в основному через незахищені статеві стосунки.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати