• Українська
  • English
Студенти БДМУ долучилися до міжнародного творчого проекту
Студенти БДМУ долучилися до міжнародного творчого проекту

Студенти БДМУ долучилися до міжнародного творчого проекту

Наприкінці 2016 року в Чернівецькій області за ініціативи засновниці щорічної виставки «Вишиваний дивотвір» Одарки Кучерявої стартував міжнародний творчий проект з відтворення орнаментів з книги «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині», яку підготував та видав австрійський інженер Єріх Кольбенгайєр у далекому 1912 році.

Цього року виповнюється 105 років від першого видання книги, яка не перевидавалась до цього часу в повному обсязі жодного разу. Книга містить більше 70 сторінок, на яких зображені традиційні орнаменти, що використовувались вишивальницями окремих повітів та громад тогочасної Буковини. Нещодавно депутати Чернівецької міської ради на сесійному засіданні прийняли рішення про репринтне перевидання цієї книги. До проекту долучилися вже більше 50 майстринь та майстрів народної вишивки, кожен з яких вишиває орнаменти з обраної сторінки з книги.

Співробітники Буковинського державного медичного університету також є активними учасниками проекту – свої сторінки вишивають Микитюк Оксана, Ясінська Олена, Щербиніна Світлана, Дудка Євгенія. Колективні роботи виконують кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб та фізіології ім Я.Д. Кіршенблата.

У тому, що цей проект став міжнародним, є заслуга й студентів медичного факультету № 3 БДМУ.

Вони одними з перших відгукнулися на запрошення до участі в проекті. Студентки з Гани та Нігерії – Ашіадей Прешес Лове, Двамена Офоріва, Нвокіке-Окоє Ділінна Одрі, Сілвангані Анні, та Індії – Мінерва, Пармар Крішнабен Прадіпкумар, Решма Радж та Сваті під керівництвом своєї наставниці доцента кафедри фізіології ім Я.Д. Кіршенблата Олени Ясінської вишили перші в своєму житті несміливі хрестики, а сьогодні вони із захопленням продовжують роботу над обраними сторінками, освоюючи нові для себе види швів.

Окрім «практичних занять» з вишивки студентки разом з керівником проробили цікаву пошукову роботу щодо віднайдення спільних рис в застосуванні вишивки в культурі Африки, Індії та України. Результати порівняння всіх вразили. Так, традиційні українські шви штапівка, стебнівка, занизування широко використовуються у вишиваному оздобленні одягу в Індії, маючи свої місцеві назви та особливості виконання.

Колористика тканих та вишиваних виробів Гани та Нігерії перегукується з яскравими барвами буковинських вишиванок та килимів. А такі універсальні знаки як солярні символи, символи засіяного поля, води, безкінечники, шести- та восьми-променеві зірки, як стверджують студентки-учасниці, широко використовуються в оздобленні одягу та ужиткових предметів побуту в їхніх рідних країнах.

Координатор участі іноземних студентів у проекті Ясінська Олена так описує свої враження: «Викликає надзвичайне захоплення спільна творча праця зі студентами з інших країн. Адже при цьому вона розкриває духовні сторони їх життя, зближує не тільки учасниць наших творчих зустрічей, а й наші країни, відкриває наше щире бажання краще розуміти один одного, показує важливість спільних для всіх людей цінностей – добра, миру, любові».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати