• Українська
  • English
20 травня – День науки в Україні
20 травня – День науки в Україні

20 травня – День науки в Україні

Важливим чинником і передумовою  розвитку освіти та культури завжди була наука. Наукові досягнення України – її потенціали і візитка картка одночасно, що забезпечили їй передові позиції у світі з багатьох наукових і науково-технічних напрямів.

 

День науки на кафедрі суспільних наук та українознавства

До Дня науки з метою глибше ознайомити студентів з державним і політичним діячем Іваном Мазепою, який став символом самостійництва України, державотворчих прагнень її народу, студенти 6 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина») підготували та провели під керівництвом старшого викладача кафедри суспільних наук та українознавства Потапової Л.Б. за участі зав. кафедри проф. Мойсея А.А. та головного куратора факультету, доцента кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Виховну годину «Гетьман Іван Мазепа – борець за волю України».

День науки на кафедрі біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії

У форматі круглого столу до Дня науки було проведено засідання студентського наукового гуртка кафедри біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії (зав. кафедрою, доцент, к. біол. н. Григор’єва Н.П.)

Спеціально до Дня науки студенти-гуртківці та їх наукові керівники прийняли участь у засіданні студентського наукового гуртка, яке організувала ас., к. мед. н. Кушнір О.Ю. У зустрічі взяли участь студенти різних факультетів, серед яких Медичний № 1,2,3, Стоматологічний, Фармацевтичний. Присутні заслухали англомовну презентацію на тему «Biochemistry of saliva», яку підготував студент 2 курсу 2 групи Стоматологічного факультету – Левандовський Марко (науковий керівник доцент, к. біол. н. Яремій І.М.). В обговоренні виступили присутні викладачі та студенти.

День науки на кафедрі патологічної анатомії

Людина, користуючись природними благами, вносить зміни, змушує служити своїм цілям та панує над ними. Основна діяльність людини, що полягає у застосуванні штучно створених засобів, приводить, в кінцевому рахунку, до різкого посилення активного втручання людства в хід природних процесів, яке дедалі прискорюється за темпами і зростає за силою дії. Саме тому останнім часом ми все частіше починаємо згадувати про проблеми, пов’язані з екологією і безпекою нашого життя на планеті Земля.

Усім відомо, що людина вдихає кисень, а видихає вуглекислий газ. Це відбувається в легенях. На сонці рослини мають здатність забезпечувати нас киснем. Особливо багато його виділяється в лісі. Напевно, тому кажуть, що ліси – легені планети.

З цого приводу асистентом кафеди патологічної анатомії Ілікою Віталієм Вале’яновичем був проведений круглий стіл зі студентами 29 групи медичого факультету № 2. Були обговорені глобальні питання вирубки лісів на Закратті, Рівненщині та іших територіях України.

Але, як виявилося, вирубка це ще не все, на що можуть очікувати ліси нашої планети. Встановлено, що близько 94 % лісових пожеж трапляється саме з вини людини і лише 6 % пожеж спричиняють природні катаклізми (статистика свідчить, що 90% пожеж виникає в10 кмзоні від населених пунктів). Через недбалість та необережність людей часто втрачаються величезні старі ліси і нові насадження. 

Ми не повинні залишатися байдужими до екологічних проблем, насамперед в інтересах здоров’я кожного з нас.

День науки на кафедрі фізіології ім.Я.Д.Кіршенблата

До дня народження відомого у світі письменника Михайла Опанасовича Булгакова студенти Медичного факультету №4 другого курсу 2 групи разом з куратором асистентом кафедри фізіології, к.мед.н. Анцуповою Вітою провили мистецьку годину та відвідали краєзнавчий відділ Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М.Івасюка.

Завідувачка відділу Леся Шарабуряк розповіла про маловідомі сторінки життя Булгакова у Чернівцях. В офіційній біографії письменника про його перебування на Буковині є лише один рядок. Місцеві ж дослідники вивчили цей факт більш детально. У Чернівцях Булгаков провів свої молоді роки. Не всім відомо про те, що автор легендарного роману “Майстер і Маргарита” Михайло Булкаков жив у Чернівцях в 1916-му році. Адже за спеціальністю Булгаков – лікар. До Чернівців він приїжджав не шукати літературних героїв, а лікувати. Перша світова війна занесла майбутнього письменника на Північно-Західний фронт – в Кам’янець-Подільський військовий госпіталь. У червні 1916р. під час Брусиловського прориву російських військ фронт просунувся вперед, і 25-річний Михайло Булгаков разом зі шпиталем опинився в Чернівцях. Зовсім скоро до чоловіка приїхала і його дружина Тетяна Миколаївна Лаппа. Як вона сама згадувала, її викликали як позаштатну сестру милосердя Червоного Хреста. Сім’я жила при госпіталі (сьогодні – обласна лікарня), адже оперувати доводилося майже без перерви. А Тетяна асистувала своєму чоловікові.

В обласній клінічній лікарні встановлено меморіальну дошку, яка говорить сучасникам про те, що колись давно тут проводив операції сам Михайло Булгаков.

Ходять чутки, нібито, коли в Хотині був поранений Василь Чапаєв, який з фронтом дійшов у наші краї, Булгаков особисто оперував його в Чернівцях. На жаль, документального підтвердження цього немає “.

Михайло Булгаков прожив у Чернівцях лише одне літо – 1916 року. І хоча робота забирала майже весь час, письменнику з дружиною все-таки вдавалося виходити іноді на прогулянки. Кажуть, найбільше він любив прогулюватися резиденцією буковинських митрополитів.

Також студенти мали можливість ознайомитися як з бібліографічними даними, так і з творами письменника.

У вересні 1916-го року Булгакова відкликали з фронту і направили у Смоленську губернію земським лікарем, що потім було відображено у його “Записках юного лікаря”.

Як військовий хірург в кінці 1919-го року Булгаков опиняється у Владикавказі, де, захворівши тифом, залишається в окупованому “червоними” місті. Приховуючи від більшовиків свою причетність до військової медицини він починає працювати у місцевих газетах і замість Булгакова-лікаря з’являється Булгаков-письменник. До професійного зайняття медициною він більше не повертається, як і ніколи вже не повертається і в Чернівці.

Круглий стіл до Дня науки на кафедрі медичної біології та генетики

20 травня в Україні відзначається професійне свято – День науки. На передодні на кафедрі проведено круглий стіл присвячений Дню науки. Завідувач кафедри, професор Булик Роман Євгенович, наголосив на актуальних питаннях теоретичної медицини та підсумував наукові здобутки кафедри медичної біології та генетики, окреслив майбутні напрями подального наукового пошуку.

Відповідальна за наукову діяльність кафедри доцент Хоменко Віолета Георгіївна ознайомила присутніх із застосуванням наукової платформи Web of Science співробітниками кафедри, про здобутки та перспективи її використання в подальшій науковій роботі. Платформа Web of Science дозволить представити більш широкому колу науковців свої наукові результати, які можливо зацікавлять міжнародних колег які займаються цією ж проблематикою.

К.мед.н., асистент Власова Катерина Василівна наголосила на необхідності активізувати роботу на платформі Web of Science. До роботи круглого столу долучилися молоді науковці, які взяли активну участь в обговоренні.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати