• Українська
  • English
1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Асистент кафедри мікробіології та вірусології Гаврилюк О.І., разом зі студентами 10 групи 3курсу МФ1, відвідали ОКНП “Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом”, що знаходиться за адресою м.Чернівці, вул. Мусоргського Модеста, 2. Генеральний директор Мочульський В.М. ознайомив із структурою закладу, розповів які послуги надає центр, а саме: амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу; діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ.

Епідеміологічна ситуація з ВІЛ-інфекції

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання. ВІЛ-інфекція поширюється переважно статевим шляхом, але все ще залишається сконцентрованою в ключових щодо інфікування ВІЛ групах населення.

Згідно з офіційними статистичними даними за період 1987–2020 рр. в області офіційно зареєстровано 2053 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, зокрема 651 випадки захворювання на СНІД, 281 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом і 426 дітей народжених ВІЛ-інфікованими жінками.

Сьогодні Чернівецька область належить до регіонів з низьким рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію та низьким рівнем смертності, від захворювань, зумовлених СНІДом. Проте, певні статистичні показники свідчать про те, що в області епідемію ВІЛ-інфекції не подолано.

Щороку Лабораторія Центру СНІДу забезпечує тестування на ВІЛ-інфекцію близько 50 000 мешканцям Буковини. Сироватки надходять з усіх лікувальних закладів, та слід відмітити, що дослідження проводиться на безоплатній основі.

За результатами проведеного епідеміологічного моніторингу за ВІЛ-інфекцією у регіоні в 2020 році, слід наголосити на основні проблемні питання, які заслуговують на увагу.

– пізня діагностика ВІЛ. Майже третина всіх вперше виявлених осіб діагностовано вже в ІІІ та ІV клінічних стадіях,

– низький доступ до тестування на ВІЛ осіб з ГПР в лікувально-профілактичних закладах. Як правило, це здійснюється завдяки НУО.

– показник охоплення ВІЛ-позитивних осіб медичним обліком від кількості виявлених за даними СЕМ становить майже 2/3 від усіх ВІЛ(+) осіб. Проте, близько 38% ВІЛ(+) осіб не взяті під медичний нагляд та не отримують належного лікування (також і АРТ). Причина – в тому числі, неякісне перед та після тестове консультування у зв’язку з тестуванням на ВІЛ.

– низька питома вага ВІЛ-інфікованих осіб, які перенаправлені з НУО, серед вперше зареєстрованих випадків ВІЛ–інфекції. Враховуючи той факт, що щороку приблизно однакова кількість осіб з ГПР обстежується НУО, можна зробити висновок, що обстежуються одні і ті ж особи. До тестування на ВІЛ не залучаються нові особи з ризикованою поведінкою, котрі не є клієнтами НУО.

– ВІЛ-асоційований туберкульоз є головним СНІД-індикаторним захворюванням, та займає майже половину серед осіб з вперше встановленим діагнозом СНІД.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати