• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з глаукомою
Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою

БЕРЕЖІТЬ ЗІР. 6 березня 2013 року відмічається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Враховуючи невтішну тенденцію до зростання поширеності та важкості захворювання, Всесвітня Глаукомна Асоціація, членом якої є Україна та Всесвітня Асоціація пацієнтів, що мають глаукому, виступили з ініціативою про відзначення цього дня в нашій державі. У 2012 році в світі було зареєстровано близько 70 мільйонів людей, хворих на глаукому. Більше 5 мільйонів людей на нашій планеті є сліпими від глаукоми. Невтішною є тенденція щорічного збільшення хворих на глаукому як в Україні, так і в Чернівецькій області. Захворюваність та поширеність глаукоми за останні роки зросла на 33%. В 2012 році в області проведено 94346 профілактичних оглядів на глаукому і при цьому виявлено 510 хворих на цю патологію.

Вчені довели: серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою. Непомітно і зазвичай безболісно глаукома проявляється коливаннями внутрішньоочного тиску, виникненням дефектів у полі зору і за відсутності лікування може призвести до втрати зору. Тому так важливо своєчасно виявити це захворювання та призначити лікування (медикаментозне чи хірургічне). А запобігти сліпоті допоможуть вимірювання внутрішньоочного тиску, огляд зорового нерва, перевірка поля зору та інші методи діагностики.

…серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою

Про такі профілактичні огляди особливо слід пам’ятати людям, яким за 40 років, і проходити їх раз на рік. Адже на тисячу людей, які звертаються до офтальмолога, у 8-10 виявляють глаукому.

Щодо групи ризику, то це такі фактори, що можуть спричинити розвиток глаукоми: наявність в роду хворого на глаукому, вік більше 40 років, короткозорість (міопія) або далекозорість (гіперметропія), супутня судинна патологія (цукровий діабет, мігрені, перенесені інфаркти та інсульти), схильність до спазму судин, куріння, перенесені травми або хірургічні втручання на оці.

Відповідно до запланованого плану заходів до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою співробітниками кафедри офтальмології імені Б.Л. Радзіховського Буковинського державного медичного університету було проведено ряд заходів.

Відбулась зустріч професора Ярослава Пенішкевича, завідувача кафедри офтальмології із пацієнтами та лікарями поліклініки №1, де була прочитана лекція “Актуальні питання діагностики та лікування глаукоми”. Пацієнтам був запропонований перегляд відеоролика “Лікування глаукоми”, після закінчення якого була проведена вікторина на засвоєння отриманої інформації.

До Всесвітнього дня боротьби з глаукомою в ОМДЦ було проведено “круглий стіл” з питань раннього виявлення глаукоми та принципів лікування глаукоми на сучасному етапі.(організатор зустрічі доцент Марина Карлійчук).

Завідувач кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського та доцент кафедри Тетяна Сикирицька оглянули в спеціалізованій дитячій установі №17 дітей-інвалідів та дітей з вадами зору.

на тисячу людей, які звертаються до офтальмолога, у 8-10 виявляють глаукому.

Також доцент Тетяна Сикирицька на базі оптики “Люксор” провела клінічну конференцію для лікарів очного відділення ОКЛ та лікарів-інтернів “Дитяча сліпота. Методи профілактики та лікування”. Для лікарів інтернів на базі очного відділення доцент кафедри Олег Кучук прочитав лекцію “Лікування вторинної глаукоми” та для лікарів поліклініки № 2 – “Реабілітація пацієнтів з порушенням зору внаслідок первинної глаукоми”. Асистент Генрієтта Ловля взяла участь в проведенні “Всесвітнього дня зору” в колективі УТОС, де виступила з доповіддю “Профілактика слабо бачення та сліпоти при захворюваннях органу зору”.

Асистент кафедри Людмила Александровська провела клінічну конференцію для лікарів військової частини А 1028, де ознайомила лікарів з сучасними методами надання невідкладної допомоги при травмах органа зору. Співробітники кафедри на базі очного відділення ОКЛ м. Чернівці провели бесіду з пацієнтами очного відділення щодо сучасного лікування глаукоми.

Матеріал підготувала: Тетяна Сикирицька, доцент кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати