• Українська
  • English
Кардіалгії у загальнолікарській практиці
Кардіалгії у загальнолікарській практиці

Кардіалгії у загальнолікарській практиці

КОНФЕРЕНЦІЯ. 26 березня 2013 року в приміщенні Палацу “Академічний” кафедрою сімейної медицини Буковинського державного медичного університету сумісно з Департаментом охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА проведено чергове засідання Асоціації сімейних лікарів Чернівецької області та науково-практичну конференцію “Кардіалгії у загальнолікарській практиці”.

Згідно сучасних уявлень будь-який біль у лівій половині грудної клітки можна вважати кардіалгією, доки остаточно не визначено діагноз. Біль у грудній клітці типу кардіалгії відчувають не менше 22 % пацієнтів, які звертаються за допомогою до лікарів загальної практики. Діагностика та лікування таких захворювань, як правило, є складним завданням внаслідок загального постарішання населення, зростання поліморбідності, невротизації, депресій, недостатнього технічного оснащення та поінформованості сімейних лікарів.

Захворювання, які супроводжуються кардіалгією, мають велике соціальне значення. Насамперед це хвороби серцево-судинної системи, що пов’язано з їх непередбачуваністю, схильністю до прогресування, складністю діагностики та лікування. Професор, завідувач кафедри сімейної медицини Семен Білецький у своїй доповіді надав слухачам конференції чіткий алгоритм диференційної діагностики коронарогенних захворювань міокарда та кардіалгій іншого генезу.

Зміна демографічної ситуації в економічно розвинутих країнах у другій половині XX ст. призвела до збільшення в популяції частки жінок старшої вікової групи. З кожним роком збільшується число жінок, які вступають у період менопаузи. З одного боку, це пов’язано зі збільшенням тривалості життя, з іншого – з раннім настанням клімактеричного періоду. Жінка понад третину свого життя знаходиться в стані дефіциту жіночих статевих гормонів, внаслідок чого в міокарді порушуються біохімічні процеси, що зумовлює появу кардіалгій, порушень серцевого ритму тощо. Відповідно питання якості життя в цей період стає дуже актуальним, а профілактика і лікування клімактеричних розладів набуває особливої важливості. Проблемі діагностики та медикаментозної корекції клімактеричного синдрому і була присвячена доповідь професора, завідувача кафедри акушерства, гінекології та перинатології Олени Кравченко.

Спектр нозологічних форм, що маніфестують кардіалгією, включає десятки захворювань, що змушує сімейного лікаря проводити складну диференційну діагностику. Питання кардіалгій при захворюваннях хребта було висвітлено у доповіді доцента кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії Петра Ковальчука.

Не зважаючи на складні погодні умови, загалом в роботі конференції прийняли участь близько 220 лікарів Чернівецької області.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати