• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією
Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

ФОРУМ. 17 квітня на базі КМУ “Міська поліклініка №1” спільно з науковцями кафедр сімейної медицини, внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб, за участі і технічної підтримки кафедри гігієни та екології Буковинського державного медичного університету проведено науково-практичну конференцію до Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією (офіційно – друга субота травня, цьогоріч – 11 травня), Всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я (13-19 травня) та Всесвітнього дня діагностики меланоми (18 травня).

За ініціативи ВООЗ у другу суботу травня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. Є такий жарт: молодість, яка шумить у голові, в більш поважному віці називається підвищеним тиском. Жарт є жартом, а підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – грізний чинник ризику розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Більше 1,5 мільярдів людей у всьому світі страждають цим підступним захворюванням, а в Україні – це кожна третя доросла людина. Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення даної недуги, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання та його ускладненням.

У зв’язку з насиченістю травня різними Міжнародними та Всеукраїнськими медичними подіями програма конференції була такою ж насиченою та різноманітною. Після вступного слова головного лікаря КМУ МП №1 Володимира Багрія, про демографічну перспективу України, у тому числі з огляду “оздоровчих” дат травня, детально розповіла завідувач відділення профілактики КМУ МП №1 Любов Власик, окрім того вона наголосила на активній участі персоналу поліклініки у тижневій акції до Всесвітнього дня боротьби з гіпертонією по вимірюванню населенню артеріального тиску та рівня цукру в крові, а також провела цікаву міні-вікторину і анкетування присутніх.

…в рамках конференції проведено майстер-клас із визначення гомілково-плечового індексу, який входить до європейських та вітчизняних рекомендацій як маркер діагностики уражень периферійних артерій, професором кафедри сімейної медицини Ларисою Сидорчук.

Інформативно з основними доповідями виступили професор кафедри сімейної медицини Лариса Сидорчук (“Діагностика уражень судин у хворих на артеріальну гіпертензію: перегляд рекомендацій та клінічного протоколу”), доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Тамара Чурсіна (“Лікарські засоби і репродуктивна функція. Фармакотерапія при вагітності”) та лікар-онколог обласного онкологічного диспансеру Олександр Куцак (“До Всесвітнього дня виявлення меланоми. Дерматоскопія”).

З анонсом про медичне обслуговування постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС виступила відповідальна за даний підрозділ роботи – дільничий терапевт Оксана Кирилюк (“Аварія на ЧАЕС: медичні наслідки”).

Також в рамках конференції проведено майстер-клас із визначення гомілково-плечового індексу, який входить до європейських та вітчизняних рекомендацій як маркер діагностики уражень периферійних артерій, професором кафедри сімейної медицини Ларисою Сидорчук. В обговоренні доповідей виступили асистент кафедри гігієни та екології Оксана Кушнір, а також практичні лікарі поліклініки. Після жвавої дискусії та відповіді на запитання, у тому числі вікторини, активні учасники отримали заохочувальні призи. Із завершальним напутнім словом виступив заступник проректора з наукової роботи БДМУ професор Роман Булик.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати