• Українська
  • English
День боротьби з розсіяним склерозом
День боротьби з розсіяним склерозом

День боротьби з розсіяним склерозом

НЕ ВИРОК. З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я 27 травня в усьому світі відмічають День боротьби з розсіяним склерозом.

Розсіяний склероз являє собою важливу медико-соціальну проблему, оскільки в переліку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя посідає третє місце – після травм і ревматологічних захворювань. Хвороба вражає людей працездатного віку (від 18 до 45 років) і без своєчасного лікування може досить швидко призвести до інвалідизації та навіть до того, що людина не зможе обходитися без сторонньої допомоги.

Часто у повсякденному житті під словом “склероз” ми розуміємо забудькуватість літніх людей і ставимося до цього поблажливо і недбало. Насправді, розсіяний склероз є одним із найбільш поширених захворювань нервової системи в осіб молодого віку.

На сьогоднішній день у світі налічується близько 3 млн хворих на розсіяний склероз. В Україні захворюваність на розсіяний склероз становить в середньому 25 випадків на 100 000 населення.

Розсіяний склероз належить до автоімунних захворювань, саме так в медицині називають стани, коли організм починає виробляти антитіла проти власних структур. У хворих на розсіяний склероз антитіла виробляються проти мієлінових оболонок нервових волокон.

Розсіяний склероз недарма називають “хворобою хамелеоном”, оскільки він може маскуватися під інші захворювання.

Ознаки хвороби

Доволі часто розсіяний склероз починається із порушення зору. Пацієнти можуть помічати у себе зниження гостроти зору, відчуття сітки чи туману перед очима тощо. Також хвороба може розпочинатися з відчуття оніміння в руках чи ногах, “повзання мурашок”, поколювання.

Ранньою ознакою розсіяного склерозу може бути підвищена втомлюваність, проте доволі часто оточуючі оцінюють це як примхливість, небажання працювати.

Ще одним частим симптомом розсіяного склерозу є порушення сечовипускання. Хворі на початкових етапах захворювання відмічають почастішання сечовипускання та важкість утримування сечі. Початкові прояви розсіяного склерозу досить різноманітні, і цілком закономірно, що пацієнти на початкових стадіях звертаються до лікарів різних спеціальностей – офтальмологів, урологів, психіатрів тощо. Втрачається дорогоцінний час, адже лікування необхідно розпочинати одразу після встановлення діагнозу.

Співробітники кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Буковинського державного медичного університету займаються вивченням питань клініки, діагностики розсіяного склерозу та мають значний досвід лікування таких пацієнтів, що ґрунтується як на використанні новітніх досягнень медицини, так і на власних доробках.

На жаль, на сьогодні розсіяний склероз є невиліковною хворобою. Проте, пацієнти не повинні сприймати цей діагноз, як вирок. Створені нові ефективні препарати, розроблені схеми лікування, які допомагають попередити появу загострень хвороби та запобігають її прогресуванню.

Матеріал підготував: Олександр Жуковський, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати