• Українська
  • English
Студенти БДМУ взяли участь у засіданні “Не будь байдужим”
Студенти БДМУ взяли участь у засіданні “Не будь байдужим”

Студенти БДМУ взяли участь у засіданні “Не будь байдужим”

НЕ БУДЬ БАЙДУЖИМ. 10 жовтня з нагоди Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги в Обласній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка відбулося засідання круглого столу “Не будь байдужим”.

Метою даного заходу стало підвищення поінформованості про сучасний стан хоспісної та паліативної допомоги та привернути увагу громадськості до цього питання.

Як свідчить статистика щороку в Україні помирає 700 тисяч українців, 500 тисяч із них потребують опіки та допомоги в кінці свого земного життя. Це не лише онкохворі та літні люди, це хворі на СНІД, серед яких багато молоді; хворі на цукровий діабет, туберкульоз тощо.

Паліативна допомога – це підхід, який дає можливість поліпшити якість життя пацієнтів з невиліковними хворобами та допомогти членам їхніх родин. Хоспіс – це одна із форм паліативної допомоги – спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми.

В засіданні взяли участь студенти Буковинського державного медичного університету спеціальності “Медична психологія” та їх викладач Алла Борисюк, професор кафедри психології та соціології. Також в заході брали участь студенти ІV курсу медичного факультету №2 Петро Другак, Роман Павлішин та Віктор Патрабой, як представники обласної школи волонтерів Чернівецького обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді.

Перед слухачами виступили Любов Крикливець, заступник начальника управління – начальник відділу розвитку та контролю якості медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА; Анатолій Гонца, головний лікар обласного клінічного онкологічного центру, Галина Іванчук, заступник головного лікаря по медсестринству а також завідувачі відділень лікувальної установи – Олександр Ляшко, завідувач відділення анестезіології, Наталія Шкварковська, завідуюча відділенням відновного лікування;отець Юрій, настоятель церкви Святого Пантелеймона; Валентина Мельничук, голова регіональної благодійної асоціації “Сім’я і здоров’я”.

Студенти-медики із зацікавленням слухали виступаючих, які висвітлили стан паліативної та хоспісної допомоги на Буковині. Безперечно з пацієнтами із невиліковними хворобами займаються багато фахівців, проте слід зазначити, що важлива роль у житті людини із невиліковною хворобою належить медичному психологу. Саме медичний психолог надає кваліфіковану психологічну підтримку, яка надзвичайно важлива для таких пацієнтів. Про це свідчить і той факт, що серед основних завдань паліативної допомоги виокремлені психологічна та духовна підтримка хворого; підтримка у хворого прагнення до життя, допомога сім’ї хворого.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати