• Українська
  • English
2 жовтня – День уролога
2 жовтня – День уролога

2 жовтня – День уролога

Професійне свято медичних працівників у сфері урології  відзначають у світі щорічно 2 жовтня. Вже в часи Гіпократа (VI — V вік до н.е.) існували “каменесіки” – люди, які вміли видаляти камені з сечового міхура через розріз промежини. Засновником урології як окремої медичної дисципліни історики вважають Франциско Діаса. Його монографія, надрукована в Мадриді в 1588 році, цілком присвячена причинам виникнення, клінічним проявам, діагностиці та лікуванню урологічних захворювань, техніці урологічних операцій, опису урологічного інструментарію.

Урологія представляє область клінічної медицини, яка вивчає етіологію, патогенез, діагностику захворювань органів сечової системи, чоловічої статевої системи, захворювань наднирників та інших патологічних процесів в заочеревинному просторі та розробляє методи їх лікування і профілактики. Без кваліфікованого уролога зараз не можна уявити собі жодної сучасної клініки.

У Буковинському державному медичному університеті курс урології входить до складу кафедри хірургії та урології. Основним напрямком діяльності курсу урології є розробка нових методів ендоскопічного малоінвазивного оперативного лікування захворювань нижніх сечових шляхів (гіперплазія, рак простати, пухлини сечового міхура, стриктури уретри, конкременти уретри та сечового міхура), удосконалення методів ударно-хвильової та контактної літотрипсії при сечокам’яній хворобі (конкременти нирок та сечоводів), оптимізація консервативного лікування запальних захворювань нирок та паранефральної клітковини з використанням в комплексі внутрішньотканинного електрофорезу та озонотерапії. Наукові та практичні надбання співробітників курсу викладено в підручниках, посібниках та монографіях, принципово нові розробки та методики захищено багатьма патентами.

Курс урології університету має дві клінічні бази: урологічні відділення ОКЛ та лікарні швидкої медичної допомоги, на базі якого у січні 2011 року спільними зусиллями БДМУ та ГУОЗ створено обласний центр ендоурології та літотрипсії, обладнаний сучасною ендоскопічною технікою та дистанційним літотриптором, аналогів якого на Україні на сьогодні немає. Співробітники курсу урології активно співпрацюють з практичною охороною здоров’я розвиваючи дану галузь медицини.

У цей святковий День ми вітаємо наших лікарів-урологів і бажаємо їм міцного здоров’я, успіхів у роботі, сімейного щастя і довгих років яскравого життя!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати