• Українська
  • English
Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу берегометських школярів
Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу берегометських школярів

Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу берегометських школярів

СПІВПРАЦЯ ЗІ ШКОЛОЮ. 23 квітня викладачі Буковинського державного медичного університету організували виїзну волонтерську акцію “Перша долікарська допомога при травмах та серцево-легенева реанімація” для вчителів і школярів 9-11 класів ЗОШ №3 І-ІІІ ст. смт. Берегомет, Вижницького району. Головна мета акції – ознайомлення школярів та вчителів з основними правилами, принципами та методами надання першої долікарської допомоги.

Перша долікарська допомога – комплекс медичних заходів, спрямованих на надання медичної допомоги при невідкладних станах, що відмічають на виробництві, у побуті, під час дорожньо-транспортних пригод, катастроф, техногенних аварій, а також при гострих неврологічних, терапевтичних, хірургічних та термінальних станах. Ненадання ПДД при нещасних випадках, раптових гострих захворюваннях людини призводить до тяжких наслідків, в тому числі, до летальних. Своєчасна ПДД відіграє важливу роль у подальшому лікуванні потерпілих і хворих.

“Щойно ми завітали на подвір’я школи, як нас із радісними усмішками та словами привітання зустрічали школярі та здивовано спостерігали за тим, як ми несли великий фантом у зріст людини. Ще декілька хвилин підготовки – і учні вже зібралися у спортивній залі”, – розповідає організатор акції, Інга Єременчук.

Акцію розпочала помічник ректора з іміджевої політики, професор Алла Борисюк, яка розповіла про мету візиту, представила колег та подякувала адміністрації школи за запрошення.

Доцент кафедри внутрішньої медицини Оксана Оліник розповіла про актуальність першої долікарської допомоги, хто може надавати таку допомогу, які можуть трапитися ситуації та як потрібно надати першу долікарську допомогу для того, щоб врятувати людині життя. Розповідь її супроводжувалася мультимедійною презентацією з різноманітними фото, анімаціями та відео. Після чого Оксана Юріївна практично показала, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію, ще більше зацікавила учнів, коли запропонувала спробувати самостійно зробити це на фантомі. Спочатку в очах спостерігалась розгубленість, але багато учнів спробували провести непрямий масаж серця і багатьом вдалося правильно виконати реанімаційні заходи, що фіксувалося загоранням лампочок на фантомі. До практики також долучилися вчителі та директор школи.

Про першу долікарську допомогу при різноманітних травмах розповів доцент кафедри хірургії Ярослав Войтів. Хірург ознайомив слухачів з видами травм, кровотеч, з тим, як правильно і де потрібно накласти джгут та розповів про іммобілізаційні заходи.

Асистент кафедри фтизіатрії та пульмонології Інга Єременчук провела профорієнтаційну роботу, ознайомила учнів за якими напрямками та спеціальностями медичний університет проводить підготовку фахівців, як підготуватися абітурієнтам до ЗНО та вступу до вищого навчального закладу.

До акції також долучилися доцент кафедри внутрішньої медицини Яна Телекі, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Галина Коваль та асистент кафедри хірургічної та дитячої стоматології Андрій Бамбуляк. На акції також були присутні старшокласники та вчителі ЗОШ №2 І-ІІІ ст. смт. Берегомет.

Більш детальну інформацію можете знайти на сайті каналу Чернівецький промінь.

Фоторепортаж: Вадим Бойко

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати