• Українська
  • English
Просвітницькі заходи до Всесвітнього дня зору
Просвітницькі заходи до Всесвітнього дня зору

Просвітницькі заходи до Всесвітнього дня зору

Щорічно у другий четвер жовтня проводиться Всесвітній день зору для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з вадами зору.

У рамках Всесвітнього дня зору кафедрою офтальмології ім. Б.Л.Радзіховського проводились просвітницькі та профілактичні заходи, спрямовані на попередження хвороб очей. Завідувач кафедрою Пенішкевич Ярослав Іванович з метою покращення своєчасного виявлення та лікування глаукоми прочитав лекції для лікарів поліклінік міста на тему: «Клінічна картина первинної глаукоми та методи її лікування». Адже серед причин сліпоти у всіх регіонах світу друге місце займає глаукома. У 2013 р. у світі було зареєстровано 105,0 млн. хворих на глаукому. За даними ВООЗ 50% хворих у розвинених країнах та 90% – у країнах, що розвиваються, не підозрюють себе хворими, оскільки початок захворювання, найчастіше, є безсимптомний. Такі хворі не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів. Кількість хворих на глаукому у світі збільшується кожні 10 років приблизно на 20 млн. Така тенденція характерна і для України. В Україні 170 тис. людей хворих на глаукому, щороку кількість людей, у яких виявлено глаукому збільшується на 25 тис.

Багато загальних захворювань супроводжується ушкодженням органа зору. З метою своєчасної діагностики й контролю за лікуванням потрібне проведення офтальмологічного обстеження хворого. Тому не лише окуліст, але також лікарі інших спеціальностей повинні знати очні симптоми та ускладнення, що спостерігаються в умовах загальних захворювань. В зв’язку з цим для лікарів слухачів передатестаційного циклу з офтальмології було прочитано доцентом кафедри Кучуком Олегом Петровичем лекцію на тему: «Зміни органа зору при загальних захворюваннях організму»

Однією з найгостріших проблем у світі є сліпота та слабкозорість у дітей. Для України проблема дитячої сліпоти та слабкозорості, на жаль, дуже актуальна. Близько однієї тисячі діток стають сліпими на обидва ока щорічно і більше трьох тисяч втрачають зір на одному оці. Тому профілактика дитячої сліпоти є одним з пріоритетів сучасної охорони здоров’я як у світі, так і в Україні. З цією метою доцент кафедри Сикирицька Тетяна Богданівна провела консультативний огляд дітей з вадами зору на базі оптики «Люксор», виступила на каналі ТВА в програмі «Міні Мікс» з порадами, як зберігти зір дитині в умовах сучасних зорових навантажень. Асистент кафедри Ловля Генрієтта Данилівна виступила перед вчителями та школярами школи №1 з доповіддю на тему: «Що погіршує зір? Як поліпшити зір?»

У всьому світі порушення зору найбільш поширене серед чоловіків і жінок у віці 50 років і старше. Незважаючи на те, що більшість випадків порушення зору серед цієї вікової групи, такі як катаракта, можна легко лікувати, в деяких частинах світу все ще необхідно докладати зусилля для забезпечення рівного доступу чоловіків та жінок до офтальмологічних служб.

Основні факти

 Близько 285 мільйонів людей страждають від порушень зору, з яких 45000000 вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір.

  • Близько 90% людей, що страждають від порушень зору, живуть в країнах, що розвиваються.
  • На глобальному рівні основною причиною порушень зору є некореговані аномалії рефракції, а в країнах з середнім і низьким рівнем доходу основною причиною сліпоти є катаракта.
  • За останні 20 років кількість людей, які страждають від порушень зору в результаті інфекційних хвороб, значно зменшилася.
  • 80% всіх випадків порушення зору можна запобігти або вилікувати.

 Хто піддається ризику?

 – Приблизно 90% людей з порушеннями зору живуть в країнах, що розвиваються.

 – Люди у віці 50 років і старше

 – Близько 65% всіх людей, що страждають від порушень зору, – це люди у віці 50 років і старше, в той час як ця вікова група становить 20% населення світу.

 – Діти у віці до 15 років

 – Було виявлено, що 19 мільйонів дітей страждають від порушень зору. 12000000 з них мають порушення зору через аномалій рефракції – станів, які легко діагностуються і корегуються. 1,4 мільйона дітей є сліпими на все життя.

Зміни протягом останніх 20 років

В цілому, незважаючи на старіння глобального населення, масштаби порушень зору в світі з початку 1990-х років зменшилися. Це відбулося, переважно, в результаті зниження показників порушення зору в результаті інфекційних хвороб завдяки узгодженим діям в області суспільної охорони здоров’я.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати