• Українська
  • English
25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

Всесвітній день боротьби з малярією відзначається щороку 25 квітня та визнає глобальні зусилля щодо боротьби з малярією (встановлено у травні 2007 року 60-ою сесією Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я). Не зважаючи на значні успіхи у боротьбі з малярією (виявлення і лікування усіх хворих на малярію, як джерела інвазії та знищення комарів роду Anopheles, як остаточного хазяїна плазмодіїв), малярія досі розповсюджена у багатьох країнах, особливо з тропічним і субтропічним кліматом.

Студенти Буковинського державного медичного університету усіх спеціальностей, починаючи з І-го курсу, добре обізнані з даною проблемою та поширенням малярії у світі. На заняттях з медичної паразитології студенти вивчають патогенні для людини чотири види малярійних плазмодіїв, що викликають малярію у людини: Plasmodium vivax – збудник триденної малярії, P.malariae – збудник чотириденної малярії, P.falciparum – збудник тропічної малярії, P.оvale – збудник оvale-малярії (малярія типу триденної), адже ці види малярійних плазмодіїв відрізняються морфологічними і біологічними особливостями, термінами розвитку в організмі людини і характером хвороби, яку вони викликають.

На кафедрі медичної біології та генетики до Всесвітнього дня боротьби проти малярії завідувачем кафедри, д.мед.н., професором Романом БУЛИКОМ було зорганізовано семінар «Цікаві факти про малярію» (презентацію підготувала студентка Олександра ЖИЖИЯН) та підготовлено інформаційний буклет «Малярія: що варто знати і як уберегтися» (інформаційний лист підготовлений студенткою Олександрою БІЛОУС). До заходу було залучено студентів І курсу медичного факультету №1, 1-ої групи та медичного факультету №2, 18-ої групи, гуртківців та викладачів кафедри медичної біології та генетики.

Дані заходи є надзвичайно корисними у підготовці студентів до підсумкових модульних контролів, дають можливість ширше розкрити тему, звернути значну увагу на історичну довідку, опрацювати додаткову літературу, узагальнити отримані знання під час практичних занять, висловити власну позицію, побачити проблеми і підвести підсумок.

Інформацію на сайт університету підготувала к.мед.н., доцентка кафедри медичної біології та генетики Мар’яна КРИВЧАНСЬКА

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати