• Українська
  • English
Співробітники університету провели акцію «Контроль артеріального тиску»
Співробітники університету провели акцію «Контроль артеріального тиску»

Співробітники університету провели акцію «Контроль артеріального тиску»

Співробітниками кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини

(на чолі з зав. каф. д.мед.н., проф. Тащуком В.К., Полянською О.С., доц. Іванчуком П.Р., Поліщуком О.Ю., Гречко С.І., ас. Гінгуляком О.М.) спільно з працівниками Обласного клінічного кардіологічного диспансеру (головний лікар Маковійчук І.О.) 8 травня проведено акцію «Контроль артеріального тиску» з вимірювання артеріального тиску. В акції взяли участь близько 50 осіб, яким було виміряно артеріальний тиск і, при виявлені ознак артеріальної гіпертензії, надано консультацію щодо профілактики, контролю артеріального тиску способу життя та харчуванню. Всім бажаючим були роздані флаєри та листівки з  інформацією про здоровий спосіб життя.


Артеріальна гіпертензія – одне із захворювань, що має найбільш серйозні негативні наслідки для здоров’я, працездатності та якості життя населення в усьому свiтi й відноситься  до так званих “соціальних хвороб століття та цивілізації”.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я величинами нормального артерiального тиску (АТ) треба вважати: систолiчний АТ – вiд 100 до140 мм. рт. ст., а дiастолiчного – до90 мм. рт. ст. Стійке підвищення АТ понад цi величини вважається ознакою артерiальної гiпертензiї.

Виникнення i перебiг АГ тiсно пов’язанi з наявнiстю факторiв ризику: спадковість, психоемоційні фактори, паління, незбалансоване і одноманітне харчування, вживання надмiрної кiлькостi солі, надмірне вживання алкоголю, ожиріння i малорухомий спосiб життя.

Профілактичні заходи щодо артеріальної гіпертензії спрямовані на впровадження здорового способу життя і корекцію виявлених факторів ризику. Вони передбачають:

обмеження вживання кухонної солі;

зменшення маси тіла при її надлишку;

обмеження вживання алкогольних напоїв;

зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;

відмову від паління;

підвищення фізичної активності в години дозвілля

Також варто дотримуватися порад, які запобігатимуть серцево-судинним захворюванням.

Харчування

Овочі-фрукти-зернові – це вітаміни і клітковина, які покращують роботу організму в цілому, уповільнюють розвиток атеросклерозу і відкладення холестерину на стінках судин. Риба, особливо жирна морська (форель, макрель, скумбрія, оселедець), надзвичайно багата поліненасиченими жирними кислотами. Північні народи, в меню яких морська риба займає важливе місце, страждають серцево-судинними захворюваннями майже в 2 рази рідше за інших. За даними останніх досліджень, регулярне вживання омега-3 жирних кислот призводить до мінімуму ризик раптової зупинки серця.

Алкоголь

Помірне вживання алкоголю знижує ризик інфаркту та інсульту на 30%. Бокал сухого червоного вина в день, за обідом – серцю тільки на користь. Червоне вино багате поліфенолами – сильними антиоксидантами, що містяться у виноградних кісточках.

Проте, надлишок алкоголю набагато гірший, ніж повне утримання. Безпечна норма –20 г для чоловіків і10 гдля жінок в день в перекладі на чистий етиловий спирт. У винному еквіваленті це келих, в пивному –0,33 л.

Дотримання правильної ваги

“Правильна” вага дозволяє уникнути численних проблем зі здоров’ям, які в підсумку позначаються на роботі серця. Якщо окружність талії становить 80-88 сму жінок і 94-102 сму чоловіків, подальше збільшення маси тіла не рекомендується. Існує, так званий, “жирний ланцюжок”: надмірна кількість жирової тканини – відносна недостатність інсуліну – в крові підвищується концентрація глюкози (виникає цукровий діабет 2 типу) – підвищується рівень холестерину – виникає атеросклероз, підвищується тиск.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати