• Українська
  • English
Студенти провели санітарно-просвітницьку акцію до Дня обізнаності про гепатит
Студенти провели санітарно-просвітницьку акцію до Дня обізнаності про гепатит

Студенти провели санітарно-просвітницьку акцію до Дня обізнаності про гепатит

19 травня щороку світ відзначає Міжнародний День обізнаності населення про вірусний гепатит.

Мета цього заходу – підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.

Доцент кафедри внутрішньої медицини клінічної фармакології та професійних хвороб Дудка І. В., разом зі студентами 12 групи 5 курсу медичного факультету №1 провели санітарно-просвітницьку акцію до Дня обізнаності населення про вірусний гепатит серед пацієнтів ОКУ «ЛШМД-Університетська лікарня». Пацієнтам гастроентерологічного та хірургічного відділень №1, №2 студенти-медики надали детальну інформацію про причини, симптоми та методи профілактики вірусних гепатитів. Хворим були роздані листівки-пам’ятки з основними відомостями про вірусні гепатити. Для гастроентерологічного відділення доц. Дудка І.В. разом зі студентами презентували санітарний бюлетень з основною інформацією про вірусні гепатити.

У рамках цього заходу на кафедрі було організовано проведення круглого столу, на якому студентка 12 групи Кірдей Ірина доповіла повідомлення на тему: «Гепатит – хвороба цивілізації».

«Статистика невблаганна – у середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький. Україна належить до регіонів з середньою розповсюдженістю гепатиту В (2,2% населення) та гепатиту С (від 3% до 5% від кількості населення). Потрібно більше уваги приділяти профілактиці інфікування: не використовувати чужі, ймовірно інфіковані, леза для гоління, зубні щітки, манікюрні набори; голки та інструментарій для інвазивних маніпуляцій багаторазового використання без відповідної стерилізації, не вступати в статеві контакти з незнайомими особами без використання індивідуальних засобів захисту», – доц. кафедри Дудка І.В. Несприятлива епідемічна ситуація з вірусних гепатитів в Україні і області, високий рівень захворюваності, економічних і соціальних збитків, значна інвалідизація хворих, недостатня матеріально-технічна база й обмежені можливості в проведенні лабораторних і інструментальних досліджень, висока вартість препаратів інтерферону для лікування хворих гепатитами вимагає негайних заходів у вирішенні вищезазначеної проблеми.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати