• Українська
  • English
Студентка БДМУ взяла участь у роботі Європейського Респіраторного Конгресу
Студентка БДМУ взяла участь у роботі Європейського Респіраторного Конгресу

Студентка БДМУ взяла участь у роботі Європейського Респіраторного Конгресу

26-30 вересня в м. Амстердам (Нідерланди) відбувся XXV Європейський Респіраторний Конгрес.

Європейське респіраторне товариство нараховує більше 10 тис. членів зі всього світу, серед яких більше 5 тис. є т.зв. «золотими учасниками», а більше 1,5 тис. – «подвійними золотими» (тобто активно працюють в іншому респіраторному або алергологічному товаристві). Ця група вчених складає основу ERS, проводить активну громадську і наукову діяльність.

Буковинський державний медичний університет на XXV Конгресі ERS представила студентка 3-го курсу медичного факультету №1 Ступницька Анастасія, яка брала участь у тематичній та дискусійній постерних сесіях з двома доповідями: «Polymorphic variants of genes ADRB2, NR3C1, MDR1 in patients with chronic obstructive pulmonary disease and obesity» (Nataliya Gorovenko, Ganna Stupnytska, Svitlana Podolskaya), «The serum level of surfactant protein D in patients with chronic obstructive pulmonary disease, depending on the nutrtional status» (Ganna Stupnytska, Anastasiya Stupnytska, Olga Pritulyak, Olga Nesterovska).

Анастасія зазначає, що в цілому Конгрес ERS пройшов успішно. За цей тиждень їй вдалося відвідати сесію з новаторської прижиттєвої ендоскопії, унікальне поєднання секцій «Oncology Tuesday», а також започаткування високоефективної програми громадського здоров’я легень «Take the Active Option». Крім того, під час цього наукового форуму відбулося більше іншомовних сесій, ніж на попередніх конгресах, а у так званому World Village було представлено більше A 180 учасників.

Як і завжди, конгрес був організований на високому рівні. Були зареєстровані близько 20 тис. делегатів, більше 200 учасників були запрошені на гранти ERS. Якщо матеріал, направлений на адресу конгресу, отримав схвалення рецензентів, то хоча б один із співавторів має обов’язково стати учасником цього наукового форуму.

У цьому році найбільша кількість вчених прибула з Німеччини, Великобританії, Італії, Нідерландів, Франції, Іспанії, Греції, Швейцарії, Румунії та Бельгії.

За 5 днів відбулося більше 350 наукових сесій, близько 300 лекторів виступили з лекціями і дискусіями. Найбільший інтерес викликали такі теми: новітні підходи до ідентифікації хронічного обструктивного захворювання легень; перша класифікація типів тяжкої бронхіальної астми за аналізом харкотиння шляхом визначення експресії генів та надлишку певних білків і ліпідів; сучасні методи діагностики патології органів дихання.

Варто відзначити, що з кожним роком удосконалюється on-line освітня програма, яка забезпечує доступ зареєстрованих членів ERS до найбільш важливих презентацій і публікацій конгресів та науково-практичних конференцій. Чітка структура наявних на сайті матеріалів дозволяє швидко і ефективно отримувати найновіші дані з будь-якого напрямку респіраторної медицини.

Зростає інтерес молодих лікарів і вчених до єдиної гармонійної освіти з питань респіраторної медицини – HERMES, що проявився в активному придбанні Керівництва ERS з респіраторної медицини (Handbook), монографій та інших видань.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати