• Українська
  • English
Сильний імунітет – основа гарного самопочуття!
Сильний імунітет - основа гарного самопочуття!

Сильний імунітет – основа гарного самопочуття!

Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету.

У цей день важливим є інформування населення про значення, особливості функціонування імунної системи і способи її зміцнення.

З нагоди Дня імунітету у Чернівецькій ЗОШ № 11 за участю співробітників кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб доц. Трефаненко І.В. та ас. Дудки Т.В. відбулася зустріч із старшокласниками. Про особливості імунної системи розповіла доц. Трефаненко І.В.

«Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково, як і інші генетичні ознаки. Набутий імунітет (може бути активно або пасивно набутим) виникає внаслідок перенесеної хвороби або вакцинації і спадково не передається.Часті інфекції, паління, надмірне захоплення алкоголем, хронічне недосипання, тривале лікування антибіотиками, стрес, забруднення навколишнього середовища, фізичні й розумові перевантаження – от далеко не повні список факторів, що викликають ослаблення імунітету. Весняний період – це час для останніх вирішальних битв захисної системи. Зимові віруси мають властивості повертатися другою хвилею, випробовуючи на міцність наш імунітет».

Учнів зацікавило питання «як підвищити імунітет?»

Доц. Трефаненко І.В. пояснила, що сильний імунітет – основа гарного самопочуття, однак для його зміцнення часом необхідно докласти певних зусиль.Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил:

1.Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку. Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть у дуже загазованому місті.

2.Стежити за своїм раціоном — свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.

3.Займатися фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщаючись у бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі.

4.Ворог всього нашого організму — це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм — краща профілактика будь-якого захворювання!

5.Хороший сон. Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому, тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. Здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але й гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого та різноманітного відпочинку.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати