• Українська
  • English
20 жовтня – Всесвітній день боротьби з остеопорозом
20 жовтня – Всесвітній день боротьби з остеопорозом

20 жовтня – Всесвітній день боротьби з остеопорозом

Остеопороз, на думку лікарів, є “безмовною епідемією XXI століття”. Епідеміологічні дослідження показали, що немає жодної раси, ні однієї національності чи країни вільної від цього захворювання. За даними ВООЗ, серед неінфекційних захворювань остеопороз посідає четверте місце після хвороб серцево-судинної системи, онкологічної патології й цукрового діабету. Саме остеопороз є основною причиною переломів шийки стегна, що часто зустрічаються в жінок старше 65 років. Після такої травми кожний другий на все життя залишається інвалідом, кожний четвертий – помирає упродовж трьох років після перелому й тільки в 25% випадків пацієнти повертаються до нормального життя. В Україні в останні десятиліття показник захворюваності даною патологією постійно росте. По оцінках медиків, сьогодні в нашій країні цією патологією страждають до 33% жінок і до 24% чоловіків (усього більше 6 млн. чоловік).

“Розвитку остеопорозу сприяє цілий ряд факторів ризику: низька маса тіла, спадковість, паління, зловживання алкоголем, використання деяких гормональних препаратів, клімактеричний період у жінок, низька фізична активність, дефіцит у харчуванні кальцію й вітаміну D. Деякі продукти харчування (з надлишком солі, великої кількості білка й фосфору, кофеїну тощо) утруднюють засвоєння кальцію організмом, що відіграє важливу роль у профілактиці остеопорозу. Для попередження остеопорозу важливо звести до мінімуму негативний вплив основних факторів ризику. Тому загальними мірами профілактики остеопорозу є повноцінне й збалансоване харчування, обов’язкове споживання кальцію в сполученні з вітаміном D відповідно до вікових норм, підтримка нормальної маси тіла, достатня фізична активність; відмова від паління й зловживання алкоголем, регулярне перебування на свіжому повітрі,” – розповідає Петро Ковальчук, доцент кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії БДМУ.

Працівниками кафедри До Всесвітнього дня боротьби з остеопорозом заплановано ряд заходів. Будуть прочитані лекції для травматологів області: “Клінічні та функціональні методи дослідження в ортопедії та травматології”, для курсантів та лікарів-інтернів – “Сучасні методи лікування остепорозу”. Також викладачі кафедри проведуть бесіди з хворими травматологічного відділення Лікарні швидкої медичної допомоги м.Чернівці та ортопедичного відділення Обласної клінічної лікарні стосовно сучасних принципів профілактики остеопорозу та реабілітації хворих з остеопоротичними пошкодженнями. Зі студентами Буковинського державного медичного університету будуть проведені практичні заняття щодо досягнень сучасної ортопедії та артрології.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати