• Українська
  • English
У БДМУ провели заходи до Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою
У БДМУ провели заходи до Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою

У БДМУ провели заходи до Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою

У рамках проведення Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою

співробітники кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського з 4 по 12 березня проводили обстеження мешканців Чернівецької області та міста на глаукому. Такі обстеження, за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA, стали традиційними з 2008 року.

Глаукома представляє собою повільно і непомітно прогресуючу дегенерацію зорового нерва, як правило, пов’язану з хронічним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску. Можливе, також, виникнення глаукоми з нормальним, або навіть пониженим внутрішньоочним тиском. Найчастіше в цих випадках тиск тримається в зоні верхньої межі норми, однак, кровообіг в зоровому нерві різко погіршується і це призводить до порушення зорових функцій.

Глаукома, через свою непередбачуваність перебігу, у кожного п’ятого призводить до втрати зору. Якщо врахувати, що кількість глаукомних пацієнтів у світі перевищує 100 млн, то одразу усвідомлюєш глобальність проблеми даного захворювання.

Наразі в Чернівецькій області під диспансерним наглядом знаходиться понад 5000 хворих на глаукому і щорічно біля 450 хворих виявляють нових – «вперше виявлених». Тому, залучення широких верств населення до професійних обстежень органу зору є запорукою попередження прогресування глаукоми і виникненню сліпоти.

Зважаючи на вище наведене, Буковинський державний медичний університет приділяє велику увагу даній проблемі і в тісній співпраці з Департаментом охорони здоров’я ЧОДА, на чолі з професором Андрієць О.А., докладають максимум зусиль у вирішенні питань боротьби з глаукомою. З нагоди Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою на базі Чернівецької обласної клінічної лікарні відбувся круглий стіл, присвячений профілактиці, діагностиці та лікуванню цього захворювання, до якого було запрошено всіх бажаючих. Під час обговорення цієї актуальної теми присутні мали нагоду поспілкуватись з провідними фахівцями Чернівецької області в галузі офтальмології: завідуючим кафедрою офтальмології ім. Б.Л.Радзіховського, д.мед.н. Ярославом Пенішкевичем, завідуючим офтальмологічним відділенням ОКЛ, головним позаштатним офтальмологом Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Валерієм Шуленіним, завідуючою офтальмологічним відділенням КМУ «Міська поліклініка №2» Ольгою Соловйовою та співробітниками кафедри. Під час обговорення учасники активно задавали запитання медичним фахівцям. З доповідей лікарів учасники засідання дізналися, що після 40 років кожній людині необхідно проходити профілактичний огляд у лікаря-офтальмолога не рідше за 1-2 рази на рік. Особливо важливо це для пацієнтів з далекозорістю, спадковістю по глаукомі і після очних операцій. Загальні гігієнічні заходи – це призначення молочно-рослинної дієти, прийом рідини зменшити до 1 л за добу, виключити каву, алкоголь, паління, не перебувати в темних приміщеннях, носіння зелених окулярів, протипокази до праці в гарячих цехах, переохолодження, роботи з постійним нахилом голови. Оперативне лікування ефективне щодо нормалізації ВОТ, але нормалізація ВОТ не завжди стабілізує зорові функції. Дистрофічні зміни внутрішніх оболонок ока можуть прогресувати і при нормальному ВОТ, тому хворі на глаукому після нормалізації ВОТ підлягають диспансерному нагляду. Двічі на рік їм проводять курси консервативного лікування для покращення обміну речовин, мікроциркуляції в тканинах ока, хворі постійно знаходяться під диспансерним наглядом. На завершення зустрічі всі присутні отримали спеціально підготовлену літературу з питань лікування та профілактики глаукоми.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати