• Українська
  • English
Медуніверситет навчатиме майбутніх медиків уникати лікарських помилок
Медуніверситет навчатиме майбутніх медиків уникати лікарських помилок

Медуніверситет навчатиме майбутніх медиків уникати лікарських помилок

Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет»

одержав перемогу в грантовому проекті програми Європейського Союзу Erasmus+. Проект TAME (Training Against Medical Error – навчання щодо уникнення лікарських помилок) заснований на проблемно-орієнтованому підході до навчання студентів. Це перший медичний освітній проект спрямований на уникнення помилок у практичній діяльності майбутніх лікарів.

Метою даного проекту є впровадження інноваційних навчальних стратегій в медичній освіті в країнах-партнерах, модернізація медичних навчальних програм шляхом використання інтерактивних форм. Спільно з колегами з Швеції, Казахстану, Великобританії, Чехії, Греції, Малайзії викладачі Буковинського вишу будуть навчати сьогоднішніх студентів медичних університетів уникати помилок при наданні допомоги хворим дітям.

Педагогічне завдання цього проекту – вирішення основної проблеми в практичній медицині – прийняття правильного рішення при лікуванні, забезпечення безпеки пацієнта.

У сучасних умовах доступ студентів до реальних пацієнтів обмежено через мінімальний термін перебування їх в лікарні і зростаючу спеціалізацію лікарень. Внаслідок цього багато навчальних програм у медичній освіті створюються навколо інтерактивних віртуальних пацієнтів, де студенти можуть вивчити та вирішити конкретну проблему в аспекті діагностики або лікування, а також мають можливість зробити помилку і виправити її. Використовуючи мультимедійні технології, студенти отримують унікальну можливість здійснювати огляд віртуальних пацієнтів, ознайомитися з їх захворюваннями, зберігаючи відстороненість та об’єктивність. Під час навчання в рамках проекту ТАМЕ за методикою проблемно-орієнтованого навчання студентам дозволяється робити помилки при визначенні курсу лікування, адже вони не завдають шкоди пацієнтам. Цей підхід потребує залучення емоційної сфери студентів для кращого запам’ятовування отриманих знань і практичних навичок.

Проект привернув увагу провідних європейських партнерів з розвитку інновацій віртуальних пацієнтів, і включає різних партнерів з віддалених країн зі своєю науковою базою, університетами і спеціалізованими медичними навчальними закладами. Всі вони мають спільну мету: забезпечити якісне викладання медицини і створення навчального середовища, яке було би більш пристосованими до медичної практики і безпеки пацієнтів.

Матеріал підготували: Колоскова О.К. – завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, д.мед.н., професор; Сажин С.І. – доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, к.мед.н.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати