• Українська
  • English
Для школярів МЦЕНТУМ провели екологічні читання
Для школярів МЦЕНТУМ провели екологічні читання

Для школярів МЦЕНТУМ провели екологічні читання

Асистентами кафедри гігієни та екології

Візнюк І.Д., Яворенко К.Ю та студентами 13 групи 2 курсу медичного факультету №1 Гемблюк Б., Добрянським В., Хорошавіним В., Осташуком П. було проведено екологічні читання на тему «Вплив екологічних факторів на здоров’я людини» для школярів МЦЕНТУМ. 

Люди протягом всього життя постійно перебувають під впливом факторів навколишнього середовища. Сьогодні природне середовище, в якому діє людина, змінюється швидше порівняно з адаптивністю людини і це негативно відбивається на її здоров’ї. Умови життя та праці сучасної людини, безперечно, покращились, але наслідки цього далеко не однозначні.

Великою проблемою для міст стало забруднення атмосфери та утворення смогу.

Л. Батонн писав: “Станеться одне з двох, або люди зроблять так, що у повітрі стане менше диму, або дим зробить так, що на Землі стане менше людей”.
Надходження великої кількості окисів азоту та сірки зумовлює появу кислотних дощів, які забруднюють територію на великих відстанях від джерел їхнього викиду. Вони є згубними для рослин та тварин, пошкоджують будівлі та конструкції. Промислові викиди в атмосферу фреонів зменшують товщину озонового шару навколо Землі. Його ослаблення посилює потік сонячної радіації на землю і викликає у людей зростання числа ракових утворень шкіри. Також від підвищеного рівня випромінювання страждають рослини і тварини.

Занепокоєння викликає можливість того, що внаслідок людської діяльності може сильно збільшитися парниковий ефект. Програма ООН з навколишнього середовища прогнозує, що можливе підвищення середньої температури Землі на 1,5 °C до 2025 року, викличе підняття рівня світового океану на 25 см через танення льоду біля полюсів.

Найбільша еколого-техногенна катастрофа сучасності – аварія на Чорнобильській АЕС – уже впродовж 30 років впливає на здоров’я людей та довкілля не тільки на радіоактивно забруднених територіях, а й на території всієї України.

До цього часу основною частиною дози додаткового опромінення населення, яке проживає на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи залишається внутрішнє опромінення за рахунок місцевих харчових продуктів. 
Основними дозоформуючими продуктами харчування й на 30-му році подолання наслідків Чорнобильської катастрофи залишаються молоко, м’ясо та гриби з радіоактивно забруднених територій.

В результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій в новонароджених, 10 000 випадків раку щитовидної залози, безліч постраждалих від променевої хвороби. Також наслідками катастрофи є поширення хвороб серцево-судинної, ендокринної, травної систем, збільшення кількості ракових захворювань та вроджених аномалій.

Серед потерпілого населення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС діти до 17 років включно складають 453391 осіб; дорослі – 1558388 осіб.

Смертність серед дорослого населення потерпілого внаслідок аварії щороку збільшується.

За 2010-2014 роки рівень смертності зріс на 4,73%.

Екологічна ситуація потребує мобілізації всіх урядових та неурядових організацій, усього суспільства на вирішення існуючих проблем. Необхідно розширювати природно-заповідні території, використовувати енергозберігаючі технології, виховувати населення та раціонально використовувати природні ресурси. Вирішення проблеми здоров’я людини закладено в самій людині, у знанні та розумінні нею низки проблем, а також в умінні дотримуватись правил здорового способу життя.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати