• Українська
  • English
На кафедрі гігієни провели круглий стіл з безпеки харчування
На кафедрі гігієни провели круглий стіл з безпеки харчування

На кафедрі гігієни провели круглий стіл з безпеки харчування

«Найбільше багатство – здоров’я» – говорить народна мудрість.

І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає її повсякденне життя, успіхи на професійній ниві, сімейне благополуччя. Щороку, 7 квітня, починаючи з 1950 року, в день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день здоров’я. До цього дня медична спільнота на світовому, державному, регіональному рівнях впроваджує численні інформаційні просвітницькі заходи, спрямовані на пропагування здорового способу життя, дотримання основних принципів раціонального харчування, профілактику  різних захворювань.

Стрімка динаміка розвитку українського продовольчого ринку ставить перед суспільством нове завдання – захист людини від негативних впливів, пов’язаних з характером харчування, якістю та безпечністю харчових продуктів.

У підтримку всесвітньої акції 8 квітня на кафедрі гігієни та екології керівником студентського наукового гуртка кафедри, старшим викладачем Кушнір О.В. та асистентом кафедри Клімчук Н.Я був організований круглий стіл «Безпека харчування: основні проблеми сьогодення». У ньому взяли участь студенти 9 та 11 групи ІІІ курсу (спеціальність «Лікувальна справа»), студенти 5 групи І курсу (спеціальність «Фармація»).

Питання біобезпеки «генетично модифікованих організмів» (ГМО) та оцінки потенційних ризиків від їхнього використання — надзвичайно складна й комплексна наукова проблема. Володимир Дорошенко докладно розповів про безпеку використання технології генної інженерії у харчовій промисловості, що викликало в аудиторії жваву дискусію щодо переваг та ризиків використання у харчуванні продуктів, які містять ГМО. Іванна Шепетюк підготувала змістовну доповідь «Канцерогени у харчових продуктах», у якій розповіла про джерела канцерогенів у харчових продуктах та можливості зменшення впливу канцерогенних сполук на організм на побутовому рівні. Потім учасники круглого столу закріпили отримані знання, відгадуючи кросворд, який підготувала Олена Грабовець. Начальник Чернівецького міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, головний державний санітарний лікар м. Чернівці Н.Я. Клімчук розповіла про реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби та створення нової Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів, про сучасні особливості маркування ГМО, якісне та кількісне визначення їх вмісту у харчових продуктах. Підсумовуючи почуте, учасники круглого столу дійшли спільної думки,  щодо необхідності використання у харчовому раціоні безпечних та якісних продуктів.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати