13 квітня з нагоди Дня науки
працівниками кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб проведено науковий семінар з вихованцями Чернівецького міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Зустріч відбулася на базі гімназії №2 для дітей старшого віку.
Доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Тарнавська Світлана Іванівна розповіла про актуальні питання алергічних хвороб у дітей, наукові здобутки кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб. Під час проведення семінару увагу учасників було акцентовано на основних питання профілактики алергічних хвороб та, зокрема, харчової алергії у дітей, наголошено на принципах правильного раціонального харчування. Наразі проблема харчової алергії у дітей є досить актуальною, оскільки за останні 10-15 років кількість дітей з харчовою алергією збільшилась на 15-18%. Сьогодні до 8-10% дітей до 3-х років мають різні форми алергії на харчові продукти. Найчастіше (30–40 %) вона проявляється атопічним дерматитом, у 8 % — астмою, у 6% — анафілаксією. Водночас на харчову алергію страждають лише 4% дорослих.
Водночас у дітей можуть виникати псевдоалергічні реакції, внаслідок певних властивостей їжі (наприклад, вживання надмірної кількості продуктів, що містять гістамін), які досить важко розпізнати та виключити порівняно із справжньою харчовою алергією.
Важливо знати, що певні добавки можуть зумовлювати розвиток алергічних реакцій, зокрема: Е320, 321 – зумовлюють висипання, Е104, 214-216, 219, 282 – контактний дерматит, Е102, 110, 122, 123, 129, 131, 132, 154, 155, 200, 210-214, 217, 218, 221-227, 235, 416 – кропив’янку, Е110, 122, 123, 221 – набряк Квінке, Е102, 131, 132 – свербіж.
Наприкінці семінару відбулася жвава дискусія учасників присвячена шкідливим харчовим домішкам, вмісту нітратів в овочах та фруктах, вживанням їжі з фаст-фудів.