• Українська
  • English
У коледжі БДМУ проведено круглий стіл з нагоди Всесвітнього дня медичних сестер
У коледжі БДМУ проведено круглий стіл з нагоди Всесвітнього дня медичних сестер

У коледжі БДМУ проведено круглий стіл з нагоди Всесвітнього дня медичних сестер

12 травня з нагоди Всесвітнього дня медичних сестер

викладачами коледжу БДМУ Мариною Іллівною Бачу, Лесею Олександрівною Антонюк, Козмою Василем Костянтиновичем за підтримки заступника директора коледжу БДМУ з виховної роботи доцента Оксани Анатоліївни Петринич на кафедрі догляду за хворими та ВМО  проведено круглий стіл зі студентами 1-3 курсів коледжу БДМУ спеціальності «Сестринська справа» на основі повної загальної середньої освіти.

У своєму виступі викладач коледжу БДМУ Марина Іллівна Бачу зазначила, що 12 травня є чудовим приводом висловити подяку всім медичним сестрам, які вкладають душу в догляд і опіку над хворими. Ця дата є Всесвітнім днем медичної сестри, благородної професії, що гідна поваги. Медсестра – це скоріше покликання, покликання допомагати людям, які дійсно потребують допомоги та догляду.

Присутні на заході студенти з цікавістю вислухали викладача коледжу БДМУ Василя Костянтиновича Козму, який вказав, що День вшанування медичних сестер збігається з датою народження знаменитої англійки Флоренс Найтінгейл, яка під час Кримської війни створила першу в світі організацію сестер милосердя. Флоренс Найтінгейл, надзвичайно освічена на той час жінка, у 1860 р.  відкрила школу, яка не підпорядковувалась лікарні, а була автономним світським навчальним закладом. Підготовка медичних сестер складалася з однорічного навчання і двох-трьохрічного практикування в госпіталях. Реформа Флоренс Найтінгейл привела до того, що професію медичної сестри визнали у суспільстві. Саме цю дату ВООЗ (1860) вважає днем народження нової професії – медичної сестри.

Викладач коледжу БДМУ Леся Олександрівна Антонюк розповіла студентам, що у розвинених країнах світу медична сестра – це важлива, престижна і незалежна спеціальність. Медичні сестри – це найбільший загін фахівців охорони здоров’я будь-якої країни. Найбільше число медсестер в Фінляндії, де на 100000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає лише 5 медсестер. У Європі працює більше 5 млн. медсестер, з них близько 330 000 – в Україні. Згідно з сучасною компетенцією розвитку сестринської справи, медична сестра повинна бути висококваліфікованим фахівцем – партнером лікаря і пацієнта, здатним до самостійної роботи у складі єдиної команди. На сучасному етапі системі охорони здоров’я потрібна не просто медична сестра, а професіонал своєї справи. Реформа медсестринства передбачає підготовку фахівця нового типу. Медсестра повинна володіти клінічним мисленням, уміти орієнтуватися в характері патологічних змін в організмі, правильно вибрати тактику при наданні екстреної медичної долікарської допомоги, досконало володіти технікою сестринських маніпуляцій.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати