• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня без тютюну
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня без тютюну

Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня без тютюну

31 травня з нагоди Всесвітнього дня без тютюну студенти та викладачі БДМУ провели просвітницьку акцію “Поміняй цигарку на вітамін С. БДМУ проти куріння”.

 

У всьому світі 31 травня проводиться міжнародна акція боротьби з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. 

Всесвітній день без тютюну встановлений у 1987 р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для залучення глобальної уваги до тютюнової епідемії та її смертельних наслідків.

Уже традиційно на площі Театральній студенти-медики інформували перехожих про шкідливість паління та пропонували людям, які палять, обміняти цигарку на вітамін С. Всі охочі отримували інформаційні листівки із зазначенням впливу тютюнового диму на дихальні шляхи та світовими статистичними даними щодо шкідливого впливу паління на організм. Більшість перехожих із цікавістю підходили до студентів-волонтерів і вкидали цигарки у скриньки та з радістю отримували вітамін.

За даними ВООЗ, тютюнопаління є основною попереджуваною причиною смерті. Щорічно більше 6 млн осіб вмирають від пов’язаного з тютюном інфаркту міокарда, інсульту, раку, хвороб легенів та інших хвороб. Ця цифра не включає більше 600 тис. осіб, які щорічно вмирають від пасивного куріння. За відсутності дій до 2030 р. епідемія буде щорічно призводити до смерті понад 8 млн чоловік. Більше 80% із цих попереджуваних випадків смерті відбуватимуться серед людей, що живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Як зазначив асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Віталій Смандич, цьогоріч до акції БДМУ долучилися працівники Чернівецького обласного центру здоров’я. Саме завдяки сприянню Центру, всі бажаючі мали змогу проконсультуватися у пульмонолога та нарколога, які працювали на площі, а також виміряти зріст, вагу та зробити спірографію.

Помічник ректора з іміджевої політики Алла Борисюк запевнила всіх, що обміняні цигарки будуть утилізовані та викинуті. Як зазначила Алла Степанівна, студенти Буковинського державного медичного університету й надалі проводитимуть подібні акції, адже це сприяє збереженню життя та здоров’я буковинців. Наприкінці заходу волонтери пригостили вихованців дошкільного навчального закладу вітаміном С, тому що пропаганда здорового способу життя має починатись з дитинства.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати