• Українська
  • English
Студенти БДМУ розповіли чернівчанам про цукровий діабет
Студенти БДМУ розповіли чернівчанам про цукровий діабет

Студенти БДМУ розповіли чернівчанам про цукровий діабет

Студенти та співробітники БДМУ провели ряд тематичних заходів до Дня боротьби з цукровим діабетом.

 

Напередодні Дня діабету студентами БДМУ було проведено анкетування мешканців нашого міста на предмет встановлення ризику виникнення цукрового діабету, а також поширено листівки та тематичну літературу щодо цього захворювання.

11 листопада співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, Чернівецького обласного ендокринологічного центру, студентами БДМУ для жителів міста та області проведено акцію «Об‘єднаємося у боротьбі з діабетом», під час якої всім бажаючим було проведене визначення глюкози в крові із подальшою консультацією фахівців.

Для хворих на цукровий діабет організовано тематичний круглий стіл із нагородженням грамотами та подарунками пацієнтів, які досягли найбільших успіхів у самоконтролі цього захворювання та профілактиці його ускладнень.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, професор Наталія Пашковська виступила на лікарській конференції у КМУ «Міська поліклініка №3» з лекцією «Діагностика та лікування цукрового діабету згідно сучасних клінічних настанов» та на обласному семінарі ендокринологів «Сучасні підходи до інсулінотерапії».

Інформація, яка має бути озвучена і усвідомлена кожним, украй проста: діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі.

Цукровий діабет, що становить глобальну медичну проблему й загрозу для здоров’я людства, останнім часом набув ознак неінфекційної епідемії.

Станом на початок 2016 року у світі було зареєстровано понад 415 млн хворих, а до 2040 р. експерти Міжнародної діабетичної федерації прогнозують збільшення кількості осіб з цією недугою до 615 млн осіб. В Чернівецькій області на офіційному обліку перебувають близько 38 тис. хворих. Водночас, за даними епідеміологічних досліджень, реальний показник є принаймні у 2-3 рази вищим за рахунок недіагностованих випадків захворювання.

Гостроту проблеми визначає не тільки значне поширення захворювання, але і швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів.

ак, хворі на цукровий діабет у різних країнах на 60–85% формують товариства сліпих. Біля 50% осіб із цукровим діабетом типу 1 помирає від хронічної ниркової недостатності. Частота інфаркту міокарда за наявності діабету зростає у 2-5 разів, інсульту – у 4-6 разів, а 50-70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на пацієнтів з цим захворюванням. Щорічно від цієї недуги у світі помирає близько 5 млн осіб.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати