• Українська
  • English
Об’єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом!
Об’єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом!

Об’єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом!

Під такою назвою пройшла акція, присвячена Всесвітньому дню діабету, яка відбулася за ініціативи викладачів та студентів Буковинського державного медичного університету, сприяння міського управління охорони здоров‘я та Чернівецького обласного ендокринологічного центру.

За програмою запланованих заходів12 листопада у міському палаці дітей та юнацтва за сприяння ГО “Діабетик Буковини” відбулася акція для дітей, хворих на цукровий діабет, до якої долучилися викладачі, лікарі-інтерни та студенти – члени наукового гуртка кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології. Маленьких пацієнтів очікувала цікава інформаційна програма, вікторина “Чи все тобі відомо про цукровий діабет?” з призами для кожного учасника, “солодкий” стіл з продуктів, що містять цукрозамінники та концерт вихованців палацу дітей та юнацтва. Заступник міського голови Олександр Паскар вручив дітям подарунки. Всі охочі могли безкоштовно виміряти рівень глюкози в крові та отримати тематичну літературу.

14 листопада на Театральній площі нашого міста була проведена акція “Об‘єднаємося у боротьбі з діабетом”, в рамках якої студенти-волонтери поширювали листівки з інформацію про цукровий діабет, тематичну літературу, а також проводили анкетування перехожих на предмет встановлення ступеня ризику цього захворювання. Всім бажаючим було проведене безкоштовне визначення глюкози в крові із подальшою консультацією співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології – завідувачем кафедри, д.мед.н. Н.В. Пашковською, доцентами В.А.Маслянко, Л.Б.Павлович, О.А. Оленович, А.А Ілюшиної. Для консультування дитячого населення до акції залучилася зав. кафедри педіатрії та медичної генетики проф. Т.В. Сорокман. Всього експрес-методом здійснено 292 аналізи, причому порушення вуглеводного обміну різного ступеня встановлено в 38 осіб (у 23 – вперше). Кульмінацією акції став яскравий студентський флеш-моб, учасники якого створили блакитне коло (символ Міжнародної діабетичної федерації та Всесвітнього дня діабету) та білими літерами створили гасло “Зроби аналіз – попередь діабет!”.

Цього ж дня на базі ендокринологічного відділення ОДКЛ м. Чернівці співробітниками кафедри педіатрії та медичної генетики Буковинського державного медичного університету проведено вікторину з пацієнтами, присвячену Міжнародному дню боротьби проти діабету. Також співробітники кафедри приймали участь у проведенні акції для дітей хворих на цукровий діабет, яка проводилася у Палаці дітей та юнацтва.

Впродовж місяця студенти та лікарі-інтерни нашого університету виступили з лекціями на тему “Обережно, діабет!” в середніх навчальних закладах міста та області. Зокрема, прочитані лекції в Чернівецьких гімназіях № 1, № 2, № 3, № 5, № 7, загальноосвітніх школах № 2, № 24, № 37, № 38, школах с. Топорівка (Новоселицький р-н), с. Куліковка (Герцаївський р-н), ліцеях №3, №4, заплановані виступи в інших закладах. Більше того, акція набула міжрегіонального характеру (заходи проведені навіть у Хмельницькій та Волинській областях), оскільки студенти виявили бажання виступити в школах, які закінчували. За словами молодих лекторів, подана в цікавій формі та почута з вуст майже однолітків інформація викликала чи не більшу довіру, ніж звичні настанови вчителів та батьків. Організатори акції сподіваються, що наші юні краяни будуть не тільки здійснювати заходи по попередженню цукрового діабету, а й донесуть отримані знання в свої родини.

Доцентом О.А. Оленович організовано та проведено круглий стіл на тему “Діабет у моїй країні” з іноземними студентами. У заході взяли участь іноземні студенти IV та VІ курсів медичного факультету №3. Студентами 42 групи VІ курсу медичного факультету №3 в рамках даного проекту підготовлено доповіді за тематикою “Діабет в Індії”. Зокрема виступили Ахмеднасірвала Гуламенасір, Кор Гуніт, Вагхела Джайкумар, Панчолі Девал. Загальним гаслом проведеного заходу стала теза “Жодна країна світу немає імунітету до діабету, і попередження його розвитку – справа кожної людини на планеті!”

До організації та проведення акції долучилися представники Студентської ради на чолі з В.Смандичем, студенти О.Білецькій, В.Витвицькій, Л.Дабулі, К.Денисюк, Ю.Кірстюк, Т.Ночевчук, О.Павловичу, М.Парнеті, Г.Рибарчук, Р.Русіній, А.Ференць, А.Фукс, О.Хаванському, Б.Хомку, О.Шкрумеді, лікарям-інтернам Н.Балахтар, С.Вірсті, Г.Гилюк, У.Двірничук, О.Доголіч, В.Іліці, Р.Поляку, І.Попадюку, Н.Серенець, В.Шпитчуку та лікарі-інтерни. Висловлюємо подяку за допомогу в організації проведення акції міському управлінню охорони здоров‘я, голові товариства “Діабетик Буковини” П.Б. Іваськіву, співробітникам Чернівецького обласного ендокринологічного центру лікарю-ендокринологу Н.І. Станковій, старшій медичній сестрі В.В. Гриф, медичним сестрам Т.В. Арич, Я.М. Волощук.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати