• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели благодійну акцію для діток з особливими потребами
Студенти БДМУ провели благодійну акцію для діток з особливими потребами

Студенти БДМУ провели благодійну акцію для діток з особливими потребами

20 березня співробітники кафедри медичної біології та генетики БДМУ разом зі студентами кураторських груп провели благодійну акцію до Міжнародного дня людини з синдромом Дауна.

 

Слід пам’ятати, чим добріші ми, тим світ добріший до нас. Чим ми намагаємося краще когось зрозуміти, тим більше розуміння будемо мати і до себе.

Викладачі разом зі студентами (група №3, І курсу медичного факультету №1, куратор Мар’яна Кривчанська, група №11, І курсу медичного факультету №1, куратор Катерина Тимчук та група №45, І курсу медичного факультету № 3, куратор Віолета Хоменко) відвідали спеціалізований навчальний заклад  №31 по вул. Руданського, для дітей з вадами розвитку.

Попередньо для вихованців закладу було закуплено солодощі, фрукти, дитячі іграшки, спортивний інвентар. Студентами університету – артистами палацу «Академічний» підготовлено програму, яка надзвичайно була цікавою і дуже сподобалась діткам.

«Ми з великою радістю спілкувалися з дітьми, грали в ігри та дарували своє тепло та ласкy. Недаремно, діток з синдромом Дауна часто називають «дітьми сонця», ми, переконались, що вони дуже вразливі та чутливі, дуже добрі та вірні, позитивні, постійно посміхаються, беруть за руку, ідуть на коліна – тішать оточуючих своїм «сонячним» теплом і добротою,» – діляться враженнями майбутні медики, учасники акції.

Близько 15-ти тисяч українців, з них близько 7 тис. діти, страждають на хромосомну патологію – синдром Дауна, який виникає в результаті генетичної аномалії, при якій в організмі людини з’являється додаткова хромосома (замість двох хромосом 21 пари є присутніми три хромосоми) у результаті загальна кількість хромосом складає – 47, тоді як в нормі вона повинна дорівнювати 46. Лише одна зайва хромосома робить зовнішність цих людей «нестандартною», більшість з них все життя проводять вдома, або у спеціалізованих закладах.

Особливості дітей з синдромом Дауна

Діти з синдромом Дауна можуть розвиватися з певною затримкою фізичного та моторного розвитку. В подальшому можуть мати проблеми з мовленням. Проте ці проблеми є такими, що їх можна звести до мінімуму, якщо цих діток оточити любов’ю та займатися з ними незважаючи ні на що. Інтелектуальну відсталість люди з синдромом Дауна компенсують своєю душевністю, відкритістю і наївністю. Вони дуже життєрадісні і позитивні люди, самі охоче прагнуть до спілкування.

Чим більше діти із синдромом Дауна спілкуються зі звичайними однолітками в дитячих садках або школах, на майданчиках і в спортивних секціях, тим менш помітне відставання в розвитку, кращий психічний і фізичний розвиток цих дітей.

Діти з синдромом Дауна обдаровані не менш, ніж звичайні діти. Багато хто має художній талант, музичні, танцювальні, артистичні здібності, часто схильні до поезії, успішні в спорті тощо. Сьогодні, дуже важливою є психологічна допомога батькам дітей з синдромом Дауна, таким сім’ям необхідно допомогти знайти мотивацію для подальшого щасливого сімейного життя.

Сьогодні, багато діток відвідує й загальноосвітні школи, по мірі свого розвитку вони здобувають певні професії. У роботі вони акуратні, чіткі у виконанні інструкцій, деякі з них можуть працювати, і при цьому, в Україні їм знайти роботу важко, хоча в інших країнах світу такі люди працюють офіціантами в кафе, ремонтують взуття, їм доручають роботу, яка потребує педантичного підходу – розкладати літературу в бібліотеці, розносити пошту, виготовляти коробки під взуття тощо.

Інформацію підготували професор кафедри медичної біології та генетики Роман Булик та асистент кафедри Мар’яна Кривчанська

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати