• Українська
  • English
Шановні колеги!
Шановні колеги!

Шановні колеги!

Щиро вітаю професорсько-викладацький склад, співробітників та студентів з 67 річницею від Дня заснування Буковинського державного медичного університету!

Повертаючись до історії, нагадаємо, що Постановою №1360 від 20 жовтня 1944 року Раднарком УРСР дозволив Народному комісаріатові охорони здоров’я поновити діяльність 2-го Київського медінституту з лікувальним факультетом та передислокувати його в місто Чернівці, що стало початком розвитку Чернівецького медичного інституту.

Незважаючи на всі труднощі, уже з перших років діяльності навчального закладу на Буковині самовіддана й плідна праця колективу дозволила підняти на належний рівень авторитет інституту серед інших медичних навчальних закладів та утвердити високу якість лікарського диплома Чернівецького медичного інституту. Вагомий внесок у підготовку медичних кадрів та розвиток медичної науки внесли видатні науковці інституту, завідувачі кафедр професори С.М. Савенко (нервові хвороби), Б.Л. Радзіховський (офтальмологія), М.К. Венцьковський та Д.Б. Теодор (акушерство й гінекологія), В.О. Ельберг, Н.Б. Щупак, М.Ю. Рапопорт, В.А. Тригер (внутрішні хвороби), Є.Р. Цитрицький та О.Ю. Мангейм (хірургія), З.Н. Гржебін (дерматовенерологія), С.П. Закривидорога (фармакологія), І.Г. Федоров і Д.С. Четвертак (патофізіологія), К.Д Філатова (анатомія), О.М. Федорович (педіатрія), Г.П. Калина (мікробіологія), Я.Л. Скляров (нормальна фізіологія), Н.М. Шинкерман (патанатомія), Н.Л. Татаренко (психіатрія), М.І. Михалойц (ЛОР-хвороби), А.В. Кирилічева (гістологія) та багато інших.

Саме ця когорта науковців під керівництвом ректорів Д.С. Ловлі (1945-1951 рр.) і М.Б. Маньковського (1951-1954 рр.) заклала основи успішної діяльності медінституту. Уже в 1946 році відбувся перший випуск 88 лікарів, із яких 8 отримали дипломи з відзнакою.

Із початком своєї діяльності в Чернівцях інститут стає науково-методичним і лікувально-профілактичним центром Буковини.

Сьогодні Буковинський державний медичний університет належить до лідерів вищої медичної освіти нашої країни. Колектив університету продовжує і примножує славні традиції попередників.

У цей святковий день хочу подякувати професорсько-викладацькому складу університету за благородну та самовіддану працю, постійний творчий пошук, великий талант сіяти мудрість і знання. Нехай Ваш досвід та професіоналізм, великий творчий та інтелектуальний потенціал і надалі служить для зміцнення медичної освіти та науки.

Студентам Буковинського державного медичного університету бажаю творчого натхнення, наполегливості та успіхів у навчанні, нових перемог, адже Вам випала велика честь здобувати фах лікаря у стінах Буковинського державного медичного університету.

З повагою,
Ректор                                                                                     Т.М.Бойчук

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати