• Українська
  • English
Медсестра – це звучить гордо
Медсестра – це звучить гордо

Медсестра – це звучить гордо

13 травня на кафедрі догляду за хворими та ВМО викладачі коледжу, магістри медсестринства Григорець Діана Корнеліївна, Антонюк Леся Олександрівна, Бачу Марина Іллівна провели лекцію з нагоди святкування Міжнародного дня медичної сестри студентам І курсу коледжу БДМУ спеціальність «Сестринська справа», ОКР «молодший спеціаліст» на основі повної загальної середньої освіти.

 

Вперше ідея святкування Міжнародного дня медичної сестри з’явилася ще у 1953 році але офіційно у світі визнано професійне свято 12 травня 1965 року – Міжнародний день медичної сестри, яке відзначають медичні сестри всього світу – це понад 9 млн.

В історії цивілізації медицина має гарну і багату історію.

Основоположницею сестринської справи вважають Флоренс Найтінгейл – одну з найбільш освічених і непересічних особистостей часів Вікторіанської Англії.

Жінка, котра народилась майже два століття тому й усі своїх дев’яносто років присвятила праці медичною сестрою в багатьох країнах світу, першою збагнула необхідність реформи в медичній освіті, без якої будь-який прогрес у лікуванні хворих може бути зведений нанівець. Саме вона вперше у світовій історії організувала школу медичних сестер як автономний світський навчальний заклад із власними фондами та керівною радою, а не як під структуру лікарні, й уперше застосувала наукові методи у вирішенні проблем сестринської справи.

І саме Флоренс Найтінгейл перша заявила, що сестринська справа має бути незалежною, самостійною і почесною професією, суміжною з медичною, а не підпорядкованою їй. І тому саме день народження – 12 травня – вважається Міжнародним днем медичної сестри.

Школа Флоренс Найтінгейл стала першою в світовій практиці моделлю підготовки управлінської та педагогічної ланки сестринського персоналу. Флоренс Найтінгейл вважала сестринську справу вартою поваги, необхідною та відповідальною спеціальністю, яка вимагає душевного та фізичного загартування, а також уміння тверезо мислити в складних ситуаціях. Вона наполягала на тому, щоб у сестринських школах викладали медичні сестри, а керівництво ними в шпиталях також взяли на себе спеціально навчені дипломовані медичні сестри.

Вона писала: «…Догляд за хворими – це таке ж мистецтво, як і живопис та скульптура. Але яка різниця між роботою з каменем і полотном у порівнянні з роботою над живим організмом! Мистецтво догляду є самим високим з мистецтв. Тому найстрашніша небезпека, яка йому загрожує – це небезпека перетворення на звичне ремесло»

Все це вже історія, але незмінним залишається одне – відданість своєму обов’язку, дбайливість про хвору людину, прояв щирого милосердя до кожного пацієнта, що входить до професійного обов’язку медичної сестри і по сьогоднішній день.

З’являючись на світ, людина вперше відчуває тепло людських рук – рук лікаря і акушерки, через усе життя проносить турботливе ставлення медичних сестер, які допомагають справитись з недугом та зберегти здоров’я усієї родини. Адже медсестри – це ті люди, яким цілодобово приходиться спілкуватись з хворими, полегшувати їх страждання, здійснювати призначене лікарем лікування, повертати працездатність. Зберігати життя і просто зігрівати теплим словом, ніжністю, любов’ю.»

День медичної сестри в бібліотеці БДМУ

12 травня у читальному залі бібліотеки Буковинського державного медичного університету відбувся виховний захід з нагоди Міжнародного Дня медичної сестри, яке відзначається медичними сестрами всього світу.

У заході взяли участь студенти 2 групи 2 курсу спеціальності “Сестринська справа”(на основі базової середньої освіти) разом із куратором Шинкурою Л.М.

Співробітники бібліотеки підготували цікаву інформацію про основоположницю сестринської справи Флоренс Найтінгейл, про важку долю медичних сестер Другої світової війни та медичних сестер, що зараз працюють у зоні АТО. У дискусії взяли участь доценти Гайдуков В.А. Семененко С.Б.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати