• Українська
  • English
День пам’яті жертв Голодоморів
День пам’яті жертв Голодоморів

День пам’яті жертв Голодоморів

25 листопада, з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів та 85-ми роковинами голодомору 1932-1933 років в Україні біля пам’ятника жертвам голодомору у Чернівцях відбулися жалобні заходи.

 

Віддати шану та покласти до пам’ятника запалені свічки та колоски пшениці прийшли представники влади та громадськості краю. Всечесні отці різних конфесій відслужили панахиду за безвинними жертвами голодоморів різних років, а також за душі всіх, хто поклав своє життя за рідну землю.

Від БДМУ в заході взяли участь представники Історико-медичного музею та кафедри суспільних наук та українознавства.

Принагідно відзначимо, що на кафедрах університету також пройшли тематичні заходи по вшануванню пам’яті жертв однієї з найстрашніших трагедій людства – голодоморів.

Запали свічку пам’яті…   Пам’ятаємо…

На кафедрі догляду за хворими та ВМО проведено круглий стіл присвячений даним подіям зі студентами ІІ-ІV курсів медичного факультету №1. Асистент Оксана Юрків та доцент кафедри Ольга Квасницька розповіли про ті трагічні події в Україні. Геноцид українців, влаштований ВПК(б) та урядом СРСР, забрав життя 3 мільйони 941 тисячі осіб та 6 мільйонів 122 тисячі осіб ненароджених.

Вшанування Дня пам’яті жертв Голодомору

24 листопада на кафедрі догляду за хворими та вищої медсестринської освіти було організовано круглий стіл, присвячений вшануванню трагічної сторінки історії нашої держави та пам’яті безвинно замучених голодом і політичними репресіями людей.

На заході були присутні: завідувач кафедри, професор Ігор Плеш, куратори медичного факультету №4 доцент Лілія Борейко, асистенти Ганна Кшановська, Алла Перижняк та студенти спеціальності «Медсестринство», «Лабораторна діагностика» (бакалавр).

Під час заходу учасники переглянули тематичні світлини, кадри з фільмів. Студенти Воробчак Оксана, Боднарюк Діана, Бурковець Віра, Дрозд Вікторія, Сливка Ольга декламували вірші, які змусили замислитись кожного з присутніх про ті страшні часи, про трагедію, що не оминула жодну сім’ю українського народу.

Хвилиною мовчання під пісню «Свіча» всі присутні схилили голови перед пам’яттю тих, хто помер голодною смертю у ті страшні роки.

25 листопада – День пам’яті і скорботи

Студенти 2 групи 1 курсу медичного факультету №1 (куратор – доцент кафедри суспільних наук та українознавства Алла Ткач) відвідали фотовиставку пам’яті жертв голодоморів «Жнива розпачу».

На заході-реквієм відвідувачі переглянули світлини про страшні події в історії нашої держави, які нагадують, що українцем бути нелегко й непросто, у певні її періоди – ще й смертельно небезпечно…

Запалили свічки пам’яті в рамках Всеукраїнської акції «Запали свічку», а також переглянули короткометражні документальні фільми про видатних особистостей, які пережили Голодомор.

Акцією пам’яті і скорботи організовано Національним Корпусом спільно з Чернівецьким обласним художнім музеєм та Чернівецьким обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді.

Переконані, такі заходи – важливий крок у формуванні патріота національно свідомого громадянина рідної землі, і те, що спонукає нас до гордості за українську націю, виховує найголовніше – духовність і людяність.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати