• Українська
  • English
День Соборності України
День Соборності України

День Соборності України

Щорічно 22 січня вся Україна святкує День Соборності. Офіційним державним святом День соборності України став у 1999 році після підписання Президентом України відповідного наказу.

 

Шановні співробітники та студенти БДМУ! Від імені ректорату щиро вітаємо Вас з Днем соборності України. Від усього серця бажаємо миру, добробуту та відчуття єдиної родини. Нехай любов до рідної землі згуртовують нас задля розбудови соборної демократичної України. Бо у єдності – наша сила.

Об’єднанню УНР та ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 року Четвертого універсалу Центральної Ради, за яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918-го.

209А 22 січня 1919 року завершився процес об’єднання України – на Софійській площі Києва відбулася урочиста церемонія з нагоди возз’єднання УНР і ЗУНР. Перед багатотисячним натовпом проголосили постанову УНР та зачитали текст універсалу Директорії із правами і свободами об’єднаних республік.

Статті угоди констатували, що ЗУНР заявляла про “непохитний намір злитися в найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народною Республікою”. З іншого боку, УНР проголошувала, що вона дає згоду “прийняти всю територію і населення Західно-Української Народньої Республіки як складову частину державної цілости в Українську Народну Республіку”. Угода зазначала також те, що республіка галичан отримує територіальну автономію в межах УНР.

Додамо, що станом на 1919 рік до УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина). Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров’я…

І хоча соборна Україна проіснувала зовсім недовго – ЗУНР проіснувала лише до літа 1919 року, а ще через рік із політичної карти зникла й УНР. Проте Акт злуки УНР із ЗУНР і факт підписання документа мали велике історичне значення. Українці заманіфестувати перед усім світом про неподільність українських земель та солідарність свого народу.

У 1990 році з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Києвом і Львовом українці вирішили утворити живий ланцюг єднання “Українська хвиля”. Така традиція прижилася та з року в рік вона повторюється в багатьох містах сучасної України.

День соборності у різні часи

Хоча Акт злуки 1919 року виявився більше декларативним, ідея соборності продовжувала жити. 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді вивісив блакитно-жовті прапори (за що хлопців ув’язнили).

22 січня 1978 р. на знак протесту проти русифікації України біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.

22 січня 1990 року мільйони українців вийшли на головні автомобільні магістралі, утворивши символічний «живий ланцюг» від Києва до Львова, з метою демонстрації єднання українців та українських земель. Тоді ж за ініціативи Чернівецької краєвої управи Руху на Буковині теж проводився «живий ланцюг» єднання. Буковинці, не зважаючи на морозну погоду та пронизливий вітер, вийшли із синьо-жовтими прапорами вздовж автомобільних трас Кіцманського та Заставнівського районів за напрямами Чернівці-Заліщики та Чернівці-Снятин, символічно прилучаючи таким чином Буковину через Галичину до Великої України.

Як готували та підписували історичний документ

Документ у складних умовах готували і у Фастові, і в Києві. Центральний державний архів 70 років ховав цей документ від зазіхань КДБ. Час майже не вплинув на документ 1919 року.201

Під актом підписалися керівників республіки Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко та Федір Швець. Універсал Злуки підписали в броньованому петлюрівському вагоні у Фастові на Київщині. Адже тоді Україну захищали війська Директорії і керівництво пересувалося у цьому мобільному штабі. Саме у Фастові був штаб військ Директорії УНР.202

1 грудня 1918-го підписали передвступний договір про об’єднання. Так би мовити, перше читання. Універсал вцілому ратифікували на найвищому рівні уже в Києві.

22 січня на Софійському майдані Акт про об’єднання України офіційно зачитав народу член Директорії Федір Швець. Були керівники країни, парадні війська, депутати, представники церкви. Цю подію зняли на відео. Рідкісні кадри 1919 року збереглися й до сьогодні.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати