• Українська
  • English
«Я пам’ятаю…» – Героям Небесної Сотні
«Я пам’ятаю…» – Героям Небесної Сотні

«Я пам’ятаю…» – Героям Небесної Сотні

20 лютого всі українці вшановують Героїв Небесної Сотні, людей які загинули під час Революції Гідності на Майдані.

11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день – «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20-го лютого.

 

20 лютого 2014 року – найкривавіший день Єврореволюції – на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею».

Журналістка Настя Береза не може знайти слів, щоб це описати. Двічі повторює найбільш приголомшливу деталь: «Вони стріляли просто в натовп». Кожен постріл — влучний. Тих, хто впав чи затримався, лупцюють щосили кийками.

Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали Небесною Сотнею, а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка вмить стала українським народним реквієм.

Вшановувати пам’ять Героїв – обов’язок кожного свідомого українця, пам’ятати подвиг-жертву патріотів, які віддали життя за свою Батьківщину, яких розстріляли лише за бажання бути вільними та краще жити у демократичній країні, своїй країні…

Напередодні пам’ятного дня 19 лютого 2018 року на Центральній площі Чернівців відбувся вечір пам’яті, в якому взяли участь куратори медичного факультету №4 БДМУ – Світлана Каратєєва та Ганна Кшановська, співробітники кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти з студентськими кураторськими групами.

20 лютого студенти та викладачі ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» взяли участь в панахиді, покладанні квітів й запаленні лампадок на могилах Героїв Небесної Сотні Василя Аксенина та Олександра Щербанюка, учасників антитерористичної операції на Центральному кладовищі міста Чернівці.

В БДМУ на різних кафедрах проведено низку тематичних заходів.

«Пам’ятаємо героїв»

Ці лютневі дні полонять холодом не лише тіла. Наші душі холонуть від подій чотирирічної давнини. Криваві розстріли мирної демонстрації патріотів стали історією. Та ці події для нашого покоління ніколи не стануть формальними сторінками в підручнику. Трагічні події, кадри яких закарбувалися в пам’яті кожного не можуть залишати байдужими.

Можна по-різному оцінювати внутрішньо- та зовнішньополітичну ситуацію, мати свої погляди та переконання, проте неможливо забути чи не віддати шану сотні загиблих українців, які відстоювали право всіх на краще життя.

Вшановуючи пам’ять загиблих патріотів Революції Гідності, співробітники кафедри психології та філософії провели заходи національно-патріотичного спрямування. Професор Алла Борисюк, доценти Марина Тимофієва та Ігор Скакун провели круглий стіл зі студентами ІІ курсу спеціальності «Медична психологія та реабілітація» та міні-лекцію зі студентами І1 курсу спеціальності «Медицина» на тему «Пам’ятаємо героїв».

У ході заходів присутні згадали трагічні події лютого 2014 року та вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні. Наголошувалося, що такі події є визначальними в формуванні національно-патріотичного світогляду. Жертви Героїв не мають бути даремними, адже Революція Гідності мала на меті змінити світогляд, викорінити негативні явища та забезпечити всі умови для гідного життя людей в Україні.

«Герої не вмирають»

З нагоди пам’ятного дня куратором – асистентом кафедри патологічної анатомії Олександрою Гарвасюк зі студентами 25 групи 3-го курсу було проведено круглий стіл щодо вшанування подвигу загиблих учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 особи, після 21 лютого – ще 18.

«Здається, не так багато часу пройшло відтоді, коли закінчились ті сумнозвісні дні, але написано про них вже чимало слів: вірші, що кричать про сум Українського народу, книги, які зі сторінок своїх благають Бога про допомогу і багато інших форм висловлювання, в яких безліч разів повторюються слова “Майдан”, “Герой”, “біль” і цей логічний ряд можна продовжувати, тому що журба тих днів закарбувалася в наших серцях та нашій пам’яті назавжди. У цей день мільйони людей бажають віддати шану тим, хто поліг за честь і гідність нашої неньки України,» – зауважили студенти-медики під час заходу.

У їхніх серцях жила Україна

На кафедрі суспільних наук та українознавства пройшов захід-реквієм «У їхніх серцях жила Україна» для студентів медичного факультету №1, який зорганізували доценти кафедри – Лариса Шутак та Галина Навчук.

Старший викладач кафедри Лідія Потапова разом зі студентами медичного факультету №4 виховну годину-спомин «Пам’яті Небесної Сотні» під час якої переглянули відеохроніку Майдану та прослухали, тематичну поезію.

«Герої не вмирають! Просто йдуть з Майдану – в небо…»

Під таким гаслом 20 лютого у День Героїв Небесної Сотні студенти 21 групи ІІІ курсу медичного факультету №2 разом із куратором доцентом кафедри фармакології Інною Кишкан провели патріотичний захід, під час якого хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні на Алеї Слави Центрального кладовища м. Чернівці. Поклали квіти й запалені лампадки до могил Героїв, наших земляків Василя Аксенина, Олександра Щербанюка та випускника медичного факультету №2 Буковинського державного медичного університету, Героя України – Владислава Трепка, який загинув у зоні АТО.

Куратор згадала про доленосні події Студентського Майдану, загального студентського страйку «Молодь нації за євроінтеграцію!» (листопад 2013 року), Революції Гідності та Кривавий День Соборності із першими загиблими під час протистоянь на вулиці Грушевського (22 січня 2014 року).

Усіх Героїв, полеглих на Майдані за права і свободи людини, названо «Небесною Сотнею» зі слів вірша, присвяченого загиблим: «Небесна Сотня воїнів Майдану…».

Студентки Артикула К., Артюхова Л., Басюк А. розповіли коротку біографію наших земляків – Героїв Небесного війська. Пам’ять про Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО, усіх, хто поклав своє життя за нашу незалежність – житиме вічно у наших серцях. А з нею будуть жити наші Герої. Бо Герої – не вмирають!

Фоторепортаж

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати