• Українська
  • English
14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом
14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

На даний час у світі зареєстровано більше 425 млн. хворих на цукровий діабет, 1,3 млн. серед жителів України, проте за оцінками експертів реальна цифра вища щонайменше у 2 рази.

 

В Україні головною проблемою цукрового діабету є його пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих.

За даними експертів ВООЗ кількість хворих на цукровий діабет в 2040 р. може досягти 642 млн. Від цукрового діабету щорічно помирає більше людей, ніж від туберкульозу, малярії та СНІДУ разом взятих.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили Всесвітній день діабету 14 листопада на світовому рівні з 1989 року, на честь дня народження Ф.Бантінга, який разом із Дж. Маклеодом, Ч. Бестом та Дж. Колліпом винайшов препарат інсуліну й уперше успішно його застосував для лікування цукрового діабету.

Основною метою започаткування цих днів є підвищення обізнаності населення про це захворювання, що обумовить раннє виявлення цукрового діабету та його ускладнень, зниження фінансових витрат, а також об’єднання зусиль оточуючих для підтримки пацієнтів у реалізації себе в суспільстві, як повноправних громадян.

Щоб звернути увагу світової спільноти на специфічні проблеми хворих з цукровим діабетом, особливо дітей, підлітків, людей похилого віку і вагітних, кожного року проводяться Дні діабету під певними девізами.

Тема Всесвітнього дня діабету 2018 року: «Сім’я і діабет. Діабет стосується кожної родини». 

Викладачі кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, співробітники ОКУ «Чернівецький обласний ендокринологічний центр», студенти БДМУ організували серію акцій, присвячених цій проблемі.

Лекторій у навчальних закладах Чернівців «Обережно, діабет!»

Під керівництвом доцента кафедри Піддубної А.А. впродовж місяця студенти нашого університету виступили з лекціями на тему «Обережно, діабет!» в середніх навчальних закладах міста та області:Чернівецька гімназія № 7 (лектор Крижановська К., Павлюк Т.), Чернівецька гімназія № 5 (лектори Мартинчук А., Карпенко А.), Чернівецька гімназія № 4 (лектори Писарук І.), Чернівецький ліцей № 3 (лектори Литвин Ю., Романишин О.), Чернівецька загальноосвітня школа № 2 (лектори Бобик Л., Левинська Н.), Чернівецька загальноосвітня школа № 16 (лектори Кіфічак І., Король М.), Чернівецька загальноосвітня школа № 22 ((лектори Ковальов О., Нерушка А.)

Анкетування чернівчан щодо питань цукрового діабету

Напередодні Дня діабету (12-13 листопада) було проведено анкетування населення з метою раннього виявлення цукрового діабету студентами 6 та 26 груп 4 курсу БДМУ (Дручук С., Кияшко Н., Ревнюк Ю., Скучинська Ю., Трофимчук В., Лютак Н., Максимець Р., Пархоменко А., Фівкіна Т.), які поширювали листівки з інформацію про цукровий діабет, тематичну літературу, а також проводили анкетування перехожих на предмет встановлення ступеня ризику цього захворювання.

Раннє виявлення цукрового діабету

13 листопада на базі геріатричного центру під керівництвом доцента Паньківа І.В. була проведена акція по ранньому виявленню цукрового діабету у людей похилого віку, а також з метою надання консультативної допомоги. Обстежено 40 осіб, серед яких у п’яти вперше виявлено порушення вуглеводного обміну.

Інформаційно просвітницький захід «Діабет – право на здорове життя»

14 листопада в рамках акцій в конферензалі Чернівецького обласного ендокринологічного центру виступили голова Асоціації ендокринологів Чернівецької області, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології професор Пашковська Н.В., головний лікар ЧОЕЦ Леонова М.О., голова ГО пацієнтів, хворих на цукровий діабет «Діабет – право на здорове життя» Поліщук І.О., які озвучили актуальні питання цукрового діабету в Україні та світі, а також окреслили основні завдання щодо покращання надання допомоги хворим на цукровий діабет в Чернівецькій області.

Традиційно грамотами і подарунками за успіхи у самоконтролі цукрового діабету та профілактиці його ускладнень були відзначені найкращі пацієнти.

Особливий інтерес у присутніх викликала лекція лікаря-дієтолога Бочарової Н.Ю. «Здорове харчування – основа лікування та профілактики цукрового діабету та інших метаболічних захворювань» під час якої пацієнти мали можливість не тільки отримати інформацію про здорові продукти, а й продегустувати деякі з них.

Скринінгове обстеження чернівчан

Цього ж дня у поліклінічному відділення ЧОЕЦ відбулося скринінгове обстеження населення. Обстежено понад 200 осіб, серед яких у 11 вперше виявлено порушення вуглеводного обміну. Всі бажаючі отримали консультації співробітників кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, лікарів-ендокринологів ЧОЕЦ, а також вузьких спеціалістів центру та співробітників клінічних кафедр БДМУ: гастроентеролога, офтальмолога, невролога, ревматолога, алерголога, гінеколога.

Інформація, яка має бути озвучена і усвідомлена кожним, украй проста: діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати