• Українська
  • English
БОРИСУ ОЛЕГОВИЧУ МІЛЬКОВУ – 80
БОРИСУ ОЛЕГОВИЧУ МІЛЬКОВУ – 80

БОРИСУ ОЛЕГОВИЧУ МІЛЬКОВУ – 80

2 квітня 2012 року виповнилося би 80 років від дня народження та 50 років лікарської, наукової та педагогічної діяльності Бориса Олеговича Мількова, вченого-хірурга, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора медичних наук, професора кафедри хірургії та очних хвороб Буковинського державного медичного університету, голови Чернівецького обласного наукового товариства хірургів, лауреата премій ім. В.Залозецького (1996) та ім. Ю.Федьковича (2001).

3 1979 року Б.О. Мільков – професор кафедри факультетської хірургії Чернівецького медичного інституту, з 1980 року по 1997 рік завідував цією кафедрою. Ним організовано торакальне відділення факультетської клініки, де розроблені нові підходи до лікування хворих з комбінованими травмами грудної клітки, запропоновані нові методи оперативного лікування хворих на емпієму плеври, способи профілактики післяопераційних ускладнень.

Суттєвий внесок Бориса Олеговича у розробці питань діагностики та лікування гострої патології органів черевної порожнини. Ним запропоновані інформативні методи ранньої діагностики запальних процесів у черевній порожнині з використанням тепло- та термометрії, електрофізіологічних показників та біологічних проб.

Вагомим є науковий доробок Бориса Олеговича Мількова у розробку актуальних питань гострого перитоніту. Ним удосконалена класифікація гострого перитоніту, запропоновано принципово новий спосіб оперативних втручань – лапараперція, яка використовується як із лікувальною, так і з діагностичною метою. Широке впровадження лапараперції в практику дало можливість переглянути хірургічну тактику при розповсюджених формах перитоніту, покращити результати лікування хворих.

Велику увагу приділяв навчально-методичним питанням викладання хірурії. У різні роки за редакцією Б.О. Мількова видані посібники: “Хирургические манипуляции”, “Клинические задачи”, “Хирургическая практика” тощо. Широкою популярністю серед студентів користується його книжка “Размышления хирурга”, яка є своєрідним введенням у хірургічну спеціальність.

Також Бориса Олеговича цікавили проблеми практичної охорони здоров’я. Упродовж багатьох років він працював проректором з лікувальної роботи, вносячи вагомий вклад у впровадження наукових розробок в практичну медицину. Серед практичних лікарів добре відома його монографія “Неотложная хирургическая помощь в условиях сельской врачебной амбулатории”. Під керівництвом Б.О. Мількова в 1991 р. видано унікальний посібник-атлас “Соединение тканей в хирургии”, який є настільною книгою як хірургів-початківців, так і досвідчених лікарів.

Крім того він автор 350 наукових друкованих праць, 18 винаходів та патентів, 12 інформаційних листків МОЗ України. Під його редакцією вийшла серія збірників – матеріалів науково- практичних конференцій, які проводилися Чернівецьким обласним науковим товариством хірургів.

Борис Олегович був членом Правління наукового товариства хірургів України, членом Правління Всеукраїнського лікарського товариства. Його нагороджено значками “Відмінник охорони здоров’я”, “Изобретатель СССР”, почесним значком Вищої школи СРСР “За отличные успехи в роботе”, почесною грамотою міністерства охорони здоров’я України.

8 червня 2009 року перестало битися серце Б.О. Мількова. Співробітники та учні пам’ятають свого  Дорогого Вчителя, згадують про його людяність з притаманними йому енергією, темпераментом та оптимізмом.

Кафедра хірургії БДМУ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати