• Українська
  • English
Підвищення онконастороги лікарів-гінекологів області
Підвищення онконастороги лікарів-гінекологів області

Підвищення онконастороги лікарів-гінекологів області

22 січня в палаці “Академічний” відбулася науково-практична конференція “Роль первинної мережі в діагностиці онкологічних захворювань жіночих репродуктивних органів”, яка проходила під патронатом Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА спільно з Буковинським державним медичним університетом. Метою проведення такого заходу є підвищення онконастороги лікарів гінекологів, лікарів загальної практики та сімейної медицини, акушерок, фельдшерів, медичних сестер ЛПЗ області.

Роль первинної мережі є надзвичайно важливою, щодо профілактики раку та своєчасного виявлення передракової патології органів репродуктивної сфери у жінок. Про це наголосила під час відкриття науково-практичної конференції заступник начальника управління – начальник відділу розвитку та контролю якості медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА – Любов Крикливець.

З теплими словами привітання звернулася до учасників конференції начальник відділу організації лікувально-профілактичної роботи та охорони здоров’я дітей і матерів Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА Лівія Нікіфор.

Головний позаштатний спеціаліст з медсестринства Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА Віоріка Рошка привітала учасників конференції і висловила сподівання, що подібні заходи будуть проходити частіше та націлила учасників конференції на плідну співпрацю в 2013 році.

Злоякісні новоутворення традиційно є об’єктом підвищеної уваги медичної спільноти краю. У багатьох країнах світу, у тому числі в Україні, спостерігається зростання захворюваності на такі “хвороби цивілізації”, як рак шийки матки, рак молочної залози, рак тіла матки, рак яєчників, тощо.

За висновками Комітету експертів ВООЗ, щорічно у світі із загальної кількості померлих близько 15% (8 млн) помирає від злоякісних новоутворень. Найбільш вражаючим є той факт, що злоякісні новоутворення, які традиційно вважались “захворюваннями похилого віку”, останніми роками набувають тенденцію до “омолоджування”.

Особливе занепокоєння викликає підвищення захворюваності на рак шийки матки у молодих жінок. За даними національного канцер-реєстру, у період з 2005 по 2008 р. в державі цей показник у групі жінок від 20 до 24 років збільшився майже на 65 %, а в жінок віком 30-34 роки – на 30%.

…мета цієї науково-практичної конференції – покращання репродуктивного здоров’я жінок краю.

Про організацію скринінгу патології шийки матки на Буковині, проблеми та шляхи вирішення розповіла обласний позаштатний спеціаліст з питань скринінгу патології шийки матки Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА Аліна Нарольська.

Негативні тенденції спостерігаються і по інших онкологічних захворюваннях. Так в Україні, захворюваність на рак тіла матки за 10 років (1996-2005рр.) зросла з 18,7 до 24,5 на 100 тис. жіночого населення, рак яєчників – з 15,1 до 15,7 на 100тис. жіночого населення. Особливо це стосується раку молочної залози. Зростання даної нозології відбулося майже на 20%.

Учасники конференції, а їх було більше 300 мали можливість прослухати доповіді, щодо  профілактики раку та діагностики передракової патології органів репродуктивної сфери у жінок: Олександра Пересунька, доцента кафедри онкології та радіології Буковинського державного медичного університету, Іллі Тащука, заступника головного лікаря з лікувальної роботи обласного клінічного онкологічного диспансеру, Андрія Бербеця, доцента кафедри акушерства та гінекології з курсом підліткової гінекології Буковинського державного медичного університету, Оксани Головачук, лікаря кабінету патології шийки матки жіночої консультації №1 м.Чернівці.

На завершення Аліна Нарольська наголосила, що дана науково-практична конференції проводилась Департаментом охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА спільно з Буковинським державним медичним університетом заради однієї мети – покращення репродуктивного здоров’я жінок краю. Віоріка Рошка подякувала співорганізаторам конференції.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати