• Українська
  • English
БДМУ – осередок для талановитих учнів Буковини
БДМУ – осередок для талановитих учнів Буковини

БДМУ – осередок для талановитих учнів Буковини

Починаючи ще зі шкільної лави обдаровані учні Буковини тісно співпрацюють з Буковинським державним медичним університетом.

На базі нашого університету слухачі Буковинської Малої академії наук учнівської молоді відвідують секції «Валеологія» та «Медицина» (учні 8 – 11 класів міста Чернівці та Чернівецької області), і впевнено стають призерами II і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт та переможцями олімпіад біологічного профілю.

У подальшому кращі слухачі стають студентами нашого університету де продовжують свої наукові дослідження та успішно представляють наш університет та Буковину на Всеукраїнських та Міжнародних форумах – це Геруш Катерина, Салехі Дар’юш, Борейко Олексій, Чифурко Ігор, Чокан Вероніка, Тащук Максим, Малиш Назарій, Гоян Анастасія та інші, їхні імена вже увійшли в історію Малої академії наук, а сьогодні, це одні з кращих студентів та випускників Буковинського державного медичного університету.

Заняття для учнівської молоді проводяться на кафедрах медичної біології та генетики та фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, доценти Ясінська Олена Вікторівна, Кривчанська Мар’яна Іванівна, та асистенти Тимчук Катерина Юріївна, Кисилиця Сергій Олександрович читають слухачам лекції, проводять практичні та семінарські заняття, забезпечують організацію і координацію науково-дослідницької діяльності, створюють умови для інтелектуального, духовного, творчого розвитку та подальшого професійного самовизначення.

Слухачі мають можливість користуватися усім наочно-технічним обладнання університету, проводити експерименти, працювати у лабораторіях Буковинського державного медичного університету. Переможці конкурсів та олімпіад мають змогу проходити навчання у кращих світових наукових центрах, лабораторіях України, Швейцарії, Німеччини, Польщі тощо. Манівці щороку успішно представляють Україну на міжнародних наукових змаганнях, нагороджені стипендіями Президента України.

На базі нашого університету щорічно проходить ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт «Секції: медицина, валеологія та психологія» на конкурсі учні показують свій високий рівень підготовки та творчі здібності. Впродовж багатьох років головою журі є завідувач кафедри фізіології імені Я.Д. Кіршенблата БДМУ, доктор медичних наук, професор Ткачук Світлана Сергіївна, яка створює надзвичайно доброзичливу атмосферу конкурсу, де учасники мають можливість у стінах університету, перед професорами та доцентами доповісти про свої наукові дослідження, почути їхню думку, відчути себе частиночкою наукової еліти, адже кожна науково-дослідницька робота є унікальною, носить новизну, має наукове підгрунтя.

Уже стало доброю традицією зустрічі манівців з науковою елітою нашого університету, гарним наставником для яких є завідувач кафедри медичної біології та генетики, доктор медичних наук, професор Булик Роман Євгенович. Під час зустрічі слухачі мають можливість почути відповіді на поставлені запитання, розширити свій науковий кругозір і долучитися до наукових досліджень які відбуваються у стінах Буковинського державного медичного університету. Співробітники нашого університету залюбки погоджуються бути керівниками науково-дослідних робіт учнів, допомагають з вибором напряму і теми наукового дослідження, постановкою мети і завдань дослідження, вибудовують послідовність та етапи наукового дослідження, допомагають з пошуком наукових джерел тощо.

Нещодавно, Буковинською Малою академією наук учнівської молоді організовано обласну наукову профільну школу для обдарованих дітей «Інтелект Буковини – 2020», в роботі якої  взяли участь понад 100 найобдарованіших дітей краю, а також і співробітники Буковинського державного медичного університету.

Було забезпечено прямі включення менторів міжнародного та всеукраїнського рівнів:

  • Ігор Наконечний – хімік, співзасновник стартапу QustomDot (Бельгія);
  • Олексій Смірнов – провідний фахівець НЦ Мала академія наук України засновник недільної наукової школи SuperEd розробник дидактичних навчальних наборів для дітей;
  • Олексій Ігнатенко – доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, в.о. заступника директора з науки Інституту програмних систем НАН України, доцент кафедри ММСА Інституту прикладного системного аналізу КПІ, доцент факультету інформатики НАУКМА;
  • Олександр Сташук – інженер-розробник компанії Фейсбук;
  • Роман Булик – завідувач кафедри медичної біології та генетики БДМУ, завідувач відділу докторантури, аспірантури, магістратури та клінічної ординатури БДМУ, доктор медичних наук, професор;
  • Віталій Смандич – асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ, керівник навчально-тренінгового центру симуляційної медицини.

Спільна діяльність Буковинської Малої академії наук учнівської молоді та Буковинського державного медичного університету є плідною, вона спрямована на виявлення, розвиток і підтримку обдарованих, здібних до науки учнів, «сьогодні», це учні загальноосвітніх шкіл нашого регіону, а «завтра» студенти Буковинського державного медичного університету!

Інформацію підготувала доцент кафедри медичної біології та генетики Мар’яна Кривчанська

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати