• Українська
  • English
День Соборності України
День Соборності України

День Соборності України

Свято, що відзначається щороку 22 січня. В цей день було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в 1919 році.

Від імені ректорату Буковинського державного медичного університету щиро здоровимо з Днем Соборності України. Бажаємо єдності, миру та процвітання нашій державі.

Ідея Соборності генетично закладена в українцях з давніх давен. Від часів феодального роздроблення Київської Русі вона стала однією з запорук збереження нашої державності та національного самоусвідомлення. У найважчі часи національної історії українці озброювалися нею для боротьби з ворогами. Сама ж ідея соборності немислима без ідеї державності, без національного руху. Після втрат державної самостійності та ознак державної організації Україною, в нашому народі ніколи не затухала надія на відновлення державотворчого життя і відчуття належності до великої соборницької та єдинокровної нації.

Навіть будучи поділеними між кількома чужинними державами українці завжди вірили і сподівалися на національне об’єднання. Кращі з нас боролися й жертвували життям за здійснення цих мрій та сподівань. Після більш як століття після ліквідації Гетьманщини український народ був поділений між двома імперіями – Австро-Угорською та Російською.

Після революції 1917 рік в Росії українці, поряд з іншими народами, отримали історичний шанс відновити власну державність. Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Ідея української соборності є однією з основоположних складових національної ідеї. В українській мові термін «соборний» вживається у значенні об’єднаний, неподільний, а «соборність» – як властивість, тобто об’єднаність, цілісність, неподільність.

Але вже з початку ХХ ст. сформувалося більш широке розуміння «української соборності», яке охоплювало обґрунтування етнотериторіальної, культурної, економічної єдності, формування національної свідомості, об’єднання українських етнічних територій, утворення незалежної держави. Оскільки українська державність ґрунтується на духовно-культурній, етнотериторіальній єдності українського народу, розуміння і застосування словосполучення «українська соборність» у такому значенні в наш час є оптимальним.

Матеріал підготувала: Олеся Павлюк, доцентка кафедри психології та філософії

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати